Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Život se zavřenýma očima: jaké je to doopravdy?

26. 7. 2007 - PRAHA [Econnect / Okamžik]

-Foto Leonardo Tote-
-Foto Leonardo Tote-
Nevidomí mezi námi: to je název výstavy, kterou mohou v současné době vidět návštěvníci pražského baru Krásný ztráty. Slova nevidomého "neobyčejně obyčejného člověka"...vyfoťte mě, jak umím normálně žít... uzavírají možná poněkud kontrastně výstavu, na které lze na chvíli podlehnout fascinujícímu dojmu, že nevidomí lidé mohou bez problémů lézt na skály, střílet z luku, malovat či třeba vychovávat děti.

Není tomu ovšem tak. Mnohé z toho je stojí velké množství času, energie a vůle. Navíc zdaleka ne všem lidem se zrakovým postižením se podobné činnosti opravdu daří, uvádí občanské sdružení Okamžik, které výstavu Nevidomí mezi námi připravilo. "Přijďte se podívat na černobílé snímky a přečíst si autentické komentáře těch, kteří jsou za vším tím zdánlivě neuvěřitelným a netradičním. Přijďte se seznámit s "běžnými obyčejnými lidmi," vyzývají pořadatelé.

V baru Krásný ztráty na Náprstkově ulici bude putovní výstava k vidění do konce července. Dalšími místy v Praze, kam výstava zamíří, budou například kavárna Velryba, kavárna Vesmírna, Palác Akropolis, kavárna Unijazz nebo Kulturní dům Vltavská.

Putovní výstava fotografií "Nevidomí mezi námi" zachycuje nevidomé při činnostech a v situacích, které vidící veřejnost vzhledem k handicapu hodnotí jako neobvyklé, nereálné nebo překvapivé. Obsahem kolekce je 26 černobílých fotografií a snímky jsou z oblasti sportu umění i rodiny.

Projekt Nevidomí mezi námi byl občanským sdružením Okamžik zahájen v září 2006. Sdružení chce projektem přispět k tomu, aby se nevidomí a jinak těžce zrakově postižení lidé dobře cítili mezi všemi ostatními, aby nebyli vnímáni přes filtr nejrůznějších zavádějících představ, aby nebyli vyčleňováni ze života společnosti a aby nedocházelo k jejich záměrné či nevědomé diskriminaci.

"Naším cílem je přiblížit široké veřejnosti život se slepotou „zevnitř“, tedy především na základě osobních zkušeností nevidomých lidí. Tyto zkušenosti vám nabízíme v nejrůznějších podobách – v článcích, povídkách, rozhovorech, anketách nebo třeba výtvarných a hudebních ukázkách. Neusilujeme tedy o sestavení nějaké suché informační databáze, ale o vytvoření pestré, věcné a přitom zajímavé mozaiky zachycující každodenní život nevidomého člověka mezi lidmi vidícími," uvádí sdružení Okamžik.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz