Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Francouzky už nebudou propadávat shnilou půdou

1. 8. 2007 - KOSTELECKÉ HORKY [INEX - Sdružení dobrovolných aktivit]

-Venkovské středisko environmentální výchovy Modrý dům, foto: Šárka Kulíšková-
-Venkovské středisko environmentální výchovy Modrý dům, foto: Šárka Kulíšková-
Středisko ekologické výchovy Modrý dům v Kosteleckých Horkách dostává nový kabát. Díky příspěvku Královéhradeckého kraje se nyní opravuje krov a střecha hospodářského objektu. Ekologické programy jsou tak o krok blíž vyhovujícím výukovým prostorám.

Objekt družstevních chlévů pro prasata v Kosteleckých Horkách, jehož posledním známým vlastníkem bylo místní Družstvo vlastníků, pomalu a jistě ztrácí svůj původní vzhled. Objekt, nyní nazývaný "Kozí dům", je nově v majetku občanského sdružení INEX -- SDA Kostelecké Horky a čeká na své využití jako Venkovské středisko ekologické výchovy. K tomu směřují také veškeré stavební úpravy. Asi nenápadnější je oprava krovu a nová krytina, pravidelní návštěvníci Modrého domu budou také jistě překvapení vstupem novými vraty s motivem vycházejícího slunce.

V objektu chlévů se dosud pohybovali a drobné úpravy prováděli především dobrovolníci ze zahraničí, kteří na Modrém domě pomáhají hospodařit a pečují o stádečko koz a ovcí. Příležitostně také pomáhají s ekologickými programy pro děti.

"Před několika roky se ale stalo, že nám jedna dobrovolnice z Francie propadla shnilou půdou. Sice tam neměla co dělat a lezla tam spíš ze zvědavosti, ale objekt už skutečně přestával být bezpečný. Na dvoře se koná spousta akcí pro děti a veřejnost a z objektu bývalého prasečáku začaly padat tašky. Objekt měl neurčeného majitele a nikdo se o něj prakticky nestaral. Jenom zařídit odkup dalo dost práce", říká Šárka Kulíšková, koordinátorka ekologických programů.

Zaměření tohoto venkovského ekovýchovného střediska je přitom jasné. "Nechceme, aby u nás děti seděly znovu ve třídách a v lavicích a dívaly se místo na živá zvířata na obrázky. Chceme, aby všechno zažily na vlastní kůži. Mluvíme-li o domácích zvířatech, chceme, aby si mohly podojit skutečnou kozu a z jejího mléka zkusit vyrobit tvaroh a sýr. Mluvíme-li o zpracování vlny, na začátku celého procesu stojí živé ovečky, které chováme. A proto vše je potřeba dobré zázemí střediska," konstatuje Šárka Kulíšková.

Vedlejší poloroubený Modrý dům již několik lek slouží dětem a dospělé veřejnosti pro řemeslné dílny, přednášky a vzdělávací akce. Protější "Kozí dům" by se měl postupně také otevírat veřejnosti a především školám přijíždějícím do Kosteleckých Horek na progr! amy ekol ogické výchovy. Projekt oprav a stavebních úprav zatím pomáhá financovat především Královéhradecký kraj.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz