Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Multikulturní festival Sázavafest podpoří ochranu fauny i kácovský zámek

1. 8. 2007 -, Econnect

Sedmý ročník Sázavafestu se bude konat v Kácově ve dnech 2. - 5. srpna. Mezi největší hvězdy multikulturního festivalu bude patřit Skye, bývalá zpěvačka kapely Morcheeba, a elektronický projekt Kosheen. Kromě dalších českých i zahraničních muzikantů zde bude scéna věnovaná hip-hopu a také world music. Dále zde bude možnost navštívit autorská čtení a filmová a divadelní představení.

Skye na sólové dráze

„Morcheeba byla důležitou součástí mého života. Jenomže pak jsme natočili album Charango a všichni se začali věnovat svým druhým projektům. Nakonec se rozhodli, že Morcheeba skončí,“ poodhaluje Skye pozadí rozchodu s kapelou. „Nechci, aby si fanoušci mysleli, že jsem Morcheebu opustila. Šlo o kolektivní rozhodnutí. Nicméně, jsem si uvědomila, že je čas na změnu a hledání nových cest.“

Skye vydala po rozchodu s domovskou kapelou Morcheeba sólové album. Deska s názvem Mind How You Go pro ni byla cestou do neznáma, ale ta se nakonec vyplatila. „Mind How You Go - Dávej na sebe pozor! To mi říkávala pěstounka, když jsem byla malá a říká mi to do dnes,“ svěřuje se Skye. „Věděla jsem, že to bude název alba ještě dřív, než jsem začala psát písničky.“

Většina songů se rodila během léta 2004 a spolu se Skye na nich pracoval její manžel Steve Gordon. „První píseň vznikla na našich líbánkách. Byli jsme na pláži, vzali kytaru a píseň byla na světě. I když jsme později předělali refrén,“ vypráví Skye romantické příběhy ze života. Album, které vyšlo loni obsahuje skladby chytlavé, energické, ale i hloubavé a houpavé.

Třetí návrat britské elektroniky Kosheen

Počátek britské trojice Kosheen se datuje do roku 1998, kdy se sešli nad společným projektem DJs Decoder a Substance a přizvali ke spolupráci zpěvačku Sian Evans. O dva roky později vyrazilo trio s první deskou Resist, která ovládla hitparády s hity jako Catch nebo Hide U. Kosheen fascinovali posluchače především skladbou žánrů a hudebních postupů. Klasickou písničku zabalili do hávu agresivního tanečního drum’n’bassu a opřeli o silnou melodii.

Když vydávali v roce 2003 druhé album Kokopelli, posluchači se nestačili divit. Kapela se s akustickou kytarou v ruce posunula místy až k folku jemně okořeněného syntezátory. Letos vydali Kosheen třetí, dosud poslední desku Damage, která se vrací k tanečním kořenům. Po té, co Kosheen v dubnu vyprodali dvakrát za sebou pražskou Roxy, vrátí se do Čech až nyní.

Od taneční hudby přes bigbít až k world music

Rumunská zpěvačka německého původu Rona Hartner se věnuje kromě zpěvu a tance také herectví. Ve slavném filmu Tonyho Gatlifa “Gadjo Dilo” hrála vášnivou cikánskou umělkyni, která se při jednom výstupu natolik rozpálí, že se zakousne do stromu. Nespoutaným a strhujícím vokálním i tanečním projevem se prezentuje také na svých koncertech, na kterých ji doprovázejí rumunští a moldavští hráči na housle, akordeon a kytaru.

Z dalších zahraničních interpretů jmenujme Fernando Saunders (basový kytarista Lou Reeda), taneční Anima Sound System (Maďarsko), Electric Bazar Cie (Francie), Psycho Key (Francie), Pannonia Allstars Ska Orchestra (Maďarsko) nebo neméně temperamentní Romano Drom (Maďarsko).

Z českých a slovenských interpretů stojí za pozornost jistě Monkey Business, J.A.R. a Dan Bárta & Illustratosphere, Support Lesbiens, Kryštof, Meky Žbirka (Slovensko), Tata Bojs, Wohnout, Peha (Slovensko), Vladimír Mišík & Blue Effect, Gaia Mesiah, Sunshine, Moimir Papalescu & The Nihilists, United Flavour, Vypsaná fixa, Švihadlo, The Prostitutes, Jiří Schmitzer, Xavier Baumaxa, Skyline, Neočekávaný dýchánek, Lenka Dusilová, Iva Frühlingová či Kamil Střihavka & The Leaders.

Zajímavá je letos i hip-hopová nadílka, do níž patří PSH, Pio Squad, Vec (Slovensko), LA4, Supercrooo nebo snad i Tina (Slovensko) s trochou r’n’b. Pro milovníky taneční hudby jsou přichystány dva uzavřené stany s domácími i světovými DJs.

Sázavafest pomůže kácovskému zámku a podpoří ochranu fauny

Na pomoc chátrajícímu kácovskému zámku připravil Sázavafest speciální veřejně přístupnou stage na jeho nádvoří. Program této scény bude sestávat z vystoupení folkových a rockových kapel, zazní i koncertní verze světoznámého muzikálu Hair. Součástí projektu, na němž se částečně podílí i městys Kácov, bude kasička na záchranu této architektonické památky.

Letos také Sázavafest podpoří občanské sdružení Ochrana fauny, které vzniklo v roce 1998. Činnost organizace je zaměřena na ochranu volně žijících živočichů a jejich biotopů a ekologickou výchovu veřejnosti. Ochrana fauny ČR provádí řadu projektů zaměřených na vybrané skupiny živočichů a některé konkrétní druhy, které vzhledem k velkému stupni ohrožení vyžadují zvláštní pozornost a realizaci specializovaných ochranných opatření (netopýři, moták lužní a moták pochop, chřástal polní, někteří obojživelníci, raci).

Dále je připraven krytý stan pro akustická vystoupení, autorská čtení (přijede tradičně i Michal Viewegh), divadlo a film (Sázavafest spolupracuje s třeboňským festivalem animovaných filmů Anifest a pro návštěvníky přichystal ozvěny posledního ročníku).

Historie festivalu

Sázavafest je od počátků spjat se Středočeským krajem a zejména se řekou Sázavou. První ročník se konal v létě 2001 na zahradě KD Metaz v Týnci nad Sázavou. Hned rok na to se festival přesunuje do města Sázava, do areálu Ostrov, kde setrval pět let. V posledních ročnících se pořadatelům daří návštěvní číslo stále zvětšovat a rok od roku stoupá. Sázavafest se tak stal jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí regionu.

Od roku 2005 není letní Sázavafest pouze ojedinělou sezónní akcí, ale stal se součástí celoročního projektu pod značkou Sázavafest, do nějž patří akce přímo na festival navazující (Jarní Sázavafest a Podzimní Sázavafest v pražském prostoru Abaton či Bitvy o Sázavafest v Kutné Hoře) nebo festival propagující po celé ČR (projekt Sázavafest Clubbing představuje špičku české i zahraniční popmusic v renomovaných klubech v Čechách i na Moravě).

Z původní jednodenní akce v roce 2001 s jedním podiem a kapacitou areálu 1.800 lidí se postupně přirozeným vývojem stal SázavaFest renomovaným multikulturním festivalem pro více než 10.000 lidí se čtyřdenním programem až na šesti scénách. Zájem o festival každým rokem stoupá, což je pro pořadatele nejen výzvou ale také velkým závazkem. Dramaturgie festivalu má jasný cíl, budovat multikulturní festival s dominantním postavením hudby, která se nebojí pestrosti a naopak sází na multižánrovost.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz