Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Před referendem o nádraží: "Najděte si svého Brňáka!"

17. 9. 2004 - BRNO [Econnect]

Neříkáte celou pravdu, vzkazují účastníci besedy panelistům, kteří prosazují odsun nádraží
"Neříkáte celou pravdu", vzkazují účastníci besedy panelistům, kteří prosazují odsun nádraží

Termín referenda o poloze hlavního brněnského nádraží se přiblížil – obyvatelé Brna budou hlasovat v sobotu 9. října. Protože by se však odsun nádraží týkal nejen obyvatel města, ale také desítek tisíců občanů okolních obcí, dojíždějících studentů i příležitostných návštěvníků Brna, přichází občanská koalice Nádraží v centru s výzvou: Mimobrněnští, najděte si svého spojence.

"To, že mimobrněnským nedává zákon právo se referenda zúčastnit, neznamená, že nemohou situaci ovlivnit," říká zástupce koalice a ředitel Hnutí Duha Martin Ander. Výzva je určena všem dojíždějícím, kteří využívají vlak při svých cestách za prací, na úřad, do školy či k lékaři. "Každý z nich má v Brně své kolegy z práce, kamarády, příbuzné, spolužáky, známé. Mimobrněnští by s nimi měli mluvit o poloze nádraží a o říjnovém referendu, neboť oni sami nejlépe vědí, jak je pro Brno důležité zachovat nádraží v centru," popisuje ředitel Duhy. Koalice se ale obrátí i na zástupce okolních obcí. "Budeme oslovovat také starosty a zastupitele obcí a měst, například Tišnova, Kuřimi či Rajhradu, aby úsilí o zachování nádraží v centru podpořili," upřesňuje Ander.

Referendum škodí demokracii?

Referendum a myšlenka zachování nádraží v centru má podporu také u řady brněnských osobností. "Po zralé úvaze jsem došel k závěru, že přemístění nádraží je otázka velmi problematická, nedávající velké naděje na úspěšné dokončení a smysluplnou realizaci.

V současné době je budova hlavního železničního nádraží přímo v centru Brna
V současné době je budova hlavního železničního nádraží přímo v centru Brna

Po této zkušenosti se kloním k řešení: zachovat stávající nádraží a udělat všechno pro to, aby případnými doplňky a úpravami plnilo žádoucí funkci," uvedl spisovatel a režisér Arnošt Goldflam, který při vytváření pořadu věnovaného právě přesunu nádraží vyslechl obě strany, zastánce i odpůrce odsunu nádraží.

Referendum jednoznačně podporuje například i architekt Ivan Ruller, dřívější děkan fakulty architektury VUT Brno. Také bluegrassový hudebník a zpěvák Robert Křesťan se kloní k zachování současné polohy nádraží. "Nádraží v centru města – to je brněnská historie a tradice, stejně jako dominanty Petrova a Špilberka. Odsunem nádraží by Brno změnilo svou tvář. Vadí mi však zejména způsob, jakým vedení města k celé věci přistupuje a jak jednostranně problém interpretuje," naráží Křesťan na prosazování odsunu nádraží radnicí.

Město však referendum, v němž mají občané vyjádřit svůj postoj k odsunu nádraží, nevítá – brněnský primátor Petr Duchoň je znám svým nesouhlasným postojem, podobně se vyjádřil i jeho náměstek Petr Zbytek. Na veřejné debatě, která se včera v podvečer konala v zaplněném sále kina Scala, hovořil o referendu jako o zbytečném pro demokracii: podle něj je postačující rozhodnutí radních, kterým voliči dali své hlasy. "Pokud se rozhodování současné garnitury nebude voličům líbit, ať za dva roky zvolí jinou," popsal své pojetí demokracie, s nímž mnoho návštěvníků debaty hlasitě nesouhlasilo. Kromě toho při výstupech hostů v panelu – mezi deseti pozvanými přitom nebyl nikdo ze zastánců zachování polohy nádraží – tři aktivisté plakátky z hlediště několikrát vzkázali: Neříkáte celou pravdu.

Podpora šetrné dopravě

Náměstek brněnského primátora Petr Zbytek (vlevo) je přesvědčen, že referendum není nutné - demokracii podle něj dostatečně zaručí rozhodování volených zástupců
Náměstek brněnského primátora Petr Zbytek (vlevo) je přesvědčen, že referendum není nutné - demokracii podle něj dostatečně zaručí rozhodování volených zástupců

Blížící se referendum připomene dnes Brňanům také divadelní happening Volím, tedy jsem – aneb Duchové zemřelých Brňanů vyzývají současné obyvatele města k účasti v referendu o nádraží. Od Divadla Husa na provázku na Zelném trhu se v pátek v půl třetí vydá průvod třiceti postav v historicko-fantaskních kostýmech. "Hudebníci, žongléři, chůdaři, bubeníci a další postavy v pestrobarevném reji projdou průvodem městem přes Dominikánské náměstí, náměstí Svobody a dále Masarykovou ulicí do vestibulu hlavního vlakového nádraží. V něm sehrají krátkou scénku, ve které duchové někdejších brněnských občanů vyzvou současné Brňany k účasti v referendu o poloze nádraží," lákají organizátoři.

Později odpoledne čeká Brno ještě jedna akce – tradiční, již devátá, brněnská cyklojízda. Setkání cyklistů je ve čtyři hodiny na náměstí Svobody; tentokrát jízdu zaštiťuje moto "Za aktivnější budování cyklostezek". "Cyklostezky jsou jednou z obětí přestavby Železničního uzlu Brno, proto pořádající sdružení – Děti Země, Nesehnutí a další – spojí téma s referendem a volbou "ANO". Budou rozdávat letáčky zvoucí k referendu a vysvětlovat, proč je výhodnější "ANO" pro město i pro občany," uzavírá zástupce koalice Nádraží v centru Martin Ander.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

9. 10. 2004

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz