Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nové sdružení chce bránit krajinu mezi Ratajemi a Podvekami před těžbou a otevřít ji turistům

3. 8. 2007 - PODVEKY/KUTNÁ HORA [Arnika - Centrum pro podporu občanů]

-Foto Občanského sdružení Za záchranu Ratajska a Podvecka – Stařechov-
-Foto Občanského sdružení Za záchranu Ratajska a Podvecka – Stařechov-
Nepřipustit otevření velkolomu kamene v lese mezi obcemi Podveky a Rataje na Kutnohorsku. To je hlavním cílem Občanského sdružení Za záchranu Ratajska a Podvecka – Stařechov, které v tomto regionu nově vzniklo. Záměr holdingu Silnice Čáslav se nelíbí ani starostům dotčených obcí, kteří se obávají masivního poškození životního prostředí. Občanské sdružení se chce zaměřit současně také na větší otevření tamní krajiny turistům. Mezi jeho aktuální plány patří obnova poutních míst, turistických cest i vybudování nové rozhledny.

„Plán na zřízení velkolomu u Podvek byl prvotním impulzem k založení místního sdružení,“ vysvětluje jeho předseda Vladimír Šebor. „Holding Silnice Čáslav zde zamýšlel vytěžit osm milionů krychlových metrů kamene, což by zcela zničilo krajinu a na desítky let poškodilo životní prostředí několika obcí. Díky odporu obyvatel a následnému neprosazení změny územního plánu se momentálně o projektu nemluví nahlas. Nicméně nikdo z nás neví, co se může připravovat v projekčních kancelářích nebo za zdmi úřadů,“ Vysvětluje Šebor, proč lidé zůstávají ostražití. „Sledujeme zahajování správních řízení na všech úřadech a chceme být dobře připraveni na moment, kdy by kdokoli o otevření lomu znovu oficiálně požádal.“

Místnímu sdružení poskytuje právní a odbornou pomoc Centrum pro podporu občanů sdružení Arnika. „Harmonická krajina Podvecka si zaslouží lepší budoucnost než dobývání kamene. Velkoobjemová těžba by způsobila úplné zmizení kopce Stařechov. Obyvatelé by dlouhé roky trpěli prachem, hlukem a dalšími negativními vlivy způsobenými samotnou těžbou i nákladní dopravou,“ uvedl vedoucí Centra pro podporu občanů Martin Skalský. Arnika již v minulosti pomáhala obyvatelům v řadě podobných případů. „Projekt je zatím v počáteční fázi a je určitě možné jej zastavit,“ domnívá se Skalský.

Podle Vladimíra Šebora se ale místní sdružení nechce zaměřovat jen na hrozbu představovanou velkolomem. „Krajina Posázaví má co nabídnout turistům a větší zájem o náš region by významně podpořil místní ekonomiku. Usilujeme proto o rekultivaci lesních pozemků mezi Podvekami a Ratajemi a vyznačení nových turistických tras. Ty by měly zpřístupnit především zdejší poutní místo Kamenný stůl. Ve spolupráci s Lesy České republiky Kácov bychom také na Stařechově rádi vystavěli turistickou rozhlednu,“ vypočítává plány občanského sdružení Vladimír Šebor.

Založení místního občanského sdružení vítají i starostové okolních obcí. „Činnost zdejšího sdružení je důležitým příspěvkem k uchování přírodního dědictví. Naši krajinu bychom určitě neměli proměnit na kámen. Stejně tak významná je i snaha o větší zatraktivnění regionu a hledání takových možností rozvoje, které nepoškodí přírodu a životní podmínky našich občanů. Jsme rádi, že naše obec získala ke spolupráci partnera, který zastupuje podstatnou část obyvatel regionu,“ řekl starosta Ratají nad Sázavou Ing. Luboš Kubát.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz