Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

National Geographic: Po masakru goril v Kongu bylo nalezeno živé mládě

7. 8. 2007 - PRAHA/NEW YORK [EcoMonitor]

-foto: © The WildlifeDirect Team-
-foto: © The WildlifeDirect Team-
Na konci července byly v národním parku Virunga v Demokratické republice Kongo nalezeny čtyři zastřelené horské gorily, tři samice a stříbrohřbetý samec. O pár dní později objevili strážci parku živé pětiměsíční mládě jedné ze zabitých goril, napsal National Geographic.

Malá gorilka, která se jmenuje Ndeze, byla podle strážců parku velmi dehydratovaná, ale jinak v pořádku. Byla převezena do blízkého města Goma, kde bude žít ve veterinární stanici pro gorily horské. Ndeze se narodila v únoru a získala velkou pozornost celého světa, protože narození mláděte je u ohrožených goril horských vzácnou událostí. Její matka Safari byla nyní zastřelena, avšak malou gorilku po útoku zachránil její starší bratr, napsal National Geographic. Sourozenci byli pozorováni, jak se pohybují po pralese. Podle strážců parku by však gorilka zemřela na dehydrataci, protože by ji její bratr nemohl krmit. Když strážci dvojici našli a Ndeze odebírali, její bratr se prý choval klidně.

Čtyři dospělé gorily byly zastřeleny neznámými útočníky v sobotu v noci. Strážci parku zaslechli z pralesa výstřely okolo osmé hodiny večerní a ráno pak blízko u sebe nalezli tři mrtvé samice. Kromě Safari ještě matka dvouletého máděte a jedna březí samice. Další den našli zastřeleného stříbrohřbetého samce Senkekweho, který byl hlavou dvanáctičlenné tlupy pojmenované Rugendo. Další dvě gorily z této skupiny jsou údajně nezvěstné.

Rodina Rugendo je jednou z několika gorilích skupin, které žijí na konžské straně národního parku Virunga, který leží na území Konga, Rwandy a Ugandy. V parku Virunga žije více než polovina celé populace goril horských, jejichž počet se odhaduje na 700. Zbytek žije v pralesích ve Rwandě a Ugandě. Národní park se nachází v jedné z nejproblematičtějších oblastí Afriky. Demokratická republika Kongo se snaží vzpamatovat z občanské války, která za sebou nechala čtyři miliony mrtvých lidí. Dodnes se v oblasti pohybují militantní rebelové, vládní vojáci, cizí skupiny a vesničané, kteří nespolupracují se strážci parku. Velkým problémem je pytláctví. Tento rok byli již ve stejné oblasti zabiti dva stříbrohřbetí samci, zřejmě pro maso. Roztrhané tělo jednoho z nich se našlo schované v latríně, napsal National Geographic.

Minulý měsíc byla nalezena zastřelená samice z rodiny Kabirizi a od té doby se postrádá i další samice z téže tlupy, pravděpodobně byla též zabita. Nedávné zabití goril podobné popravě je identické jako v případě, který se stal před měsícem, řekl podle National Geographic Emmanuel de Merode, ředitel ochranářské organizace WildlifeDirect, která sídlí v Kongu a Keni. Podle něj se tím vrazi snaží strážcům parku hrozit. "Nemyslíme si, že to udělali vesničané," řekl. "Tohle byl uvážený čin... sabotáž." De Merode dále sdělil, že zabití goril pravděpodobně souvisí s lukrativním obchodem s dřevěným uhlím, které se v oblasti vyrábí. Téměř všechno dřevěné uhlí, které je dodáváno do blízkého města Goma, v odhadované hodnotě 30 milionů dolarů ročně, je vyrobeno z dřeva ilegálně vytěženého v Národním parku Virunga. "Minulý rok Rwanda na svém území zakázala všechnu výrobu dřevěného uhlí," řekl de Merode. "To znamená, že veškeré dřevěné uhlí, které se spotřebuje ve Rwandě, pochází z Konga. Proto je na park velký tlak."

Podle článku Stefana Lovgrena v National Geographic ze dne 27. 7. 2007


Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz