Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Východočeský Woodstock se v Trutnově uskuteční už po dvacáté

15. 8. 2007 - Tomáš Tetiva, Michal Štingl, Econnect

-foto-
-foto-
Proslulý hudební a multikulturní festival Trutnov zvaný "Východočeský Woodstock" slaví již dvacáté výročí a vystoupí na něm řada domácích i zahraničních hvězd. Letošní ročník věnovaný náčelníku občanské společnosti Václavu Havlovi zahájí bubeničtí šamani a to již tento čtvrtek 16. srpna. Kromě hudby a dalších kulturních akcí bude možné také navštívit stánky jedenácti neziskových organizací. O přízeň návštěvníků budou usilovat například ekobiografem či solárními sprchami.

Festival otevřou bubeničtí šamani The Dhol Foundation a brazilští bubeníci, tanečnice a tanečníci ze státu Bahi. Mezi zahraničními hvězdami vystoupí například zakladatel Faith No More Billy Gould s kapelou Harmful. „Čtvrteční večery patří k těm nejúžasnějším a nejkrásnějším. Šumění lesa, cvrlikání cikád i lidských rozhovorů, noc prodchnutá a naplněna očekáváním dnů příštích. Atmosféra poloodkrytého tajemství a šťastného shledávání je nezapomenutelná,“ zve návštěníky hlavní organizátor trutnovského festivalu Martin Věchet.

Až do pondělního rána vystoupí více než stovka kapel a hudebníků. Organizátoři je vybrali jako ty nejlepší, kteří se v průběhu dvou desetiletí existence festivalu na jeho podobě podíleli. Mezi největší lákadla budou patřit průkopníci electronic body music Young Gods, balkánská dechovka Boban i Marko Marković Orkestar nebo New York Ska Jazz Ensemble. Původní duch undergroundu připomenou Plastic People, DG 307 či Psí vojáci.

Kromě toho se ale představí několik desítek kapel soudobé české hudební scény, přičemž žánrový rozptyl je více než široký - od Xaviera Baumaxy přes Pavla Fajta až po Sunshine či Monkey Bussines. Koncerty budou probíhat i na několika dalších scénách a bude se promítat i film ...a bude hůř natočený podle kultovního románu Jana Pelce. Poezii českého undergroundu představí v autorských čteních legendární guru Plastiků Ivan M. Jirous řečený Magor, zakladatel Dégéček Pavel Zajíček a saxofonista Plastiků Vráťa Brabenec.

Historie festivalu sahá až do první poloviny osmdesátých let. K jeho vzniku daly podnět předcházející nezávislé aktivity, ilegální koncerty a výstavy po různých stodolách a vesnických hostincích. Základní kámen byl položen ve Starých Bukách u Trutnova v říjnu 1984. Tehdy byl koncert rozehnán a jeho účastníci ze všech koutů republiky se poté sešli na Hrádečku u Václava Havla, kam všechny zúčastněné pan domácí pozval. Traduje se, že setkání bylo lepší než celý zamýšlený koncert a pořadatelům bylo později od účastníků večírku tlumočeno poděkování, „jak to pěkně s StB zařídili“.

Vznik „Východočeského Woodstocku“ v roce 1987 mimo jiné podnítil i Svědek z kapely Hally Belly a založili ho František "Čuňas" Stárek a jeden ze současných pořadatelů. Setkání nejen hudebníků na soukromé louce motivovalo po roce 1989 vznik podobných festivalů, koncertů a různých českých "woodstocků" po celé republice. Festival zakázané kultury se měl konat na soukromém pozemku Martina Věcheta, jednoho z nynějších pořadatelů. „Východočeský Woodstock“ byl však opět rozehnán StB, pozemek postříkán močůvkou, odpojen elektrický proud od baráku a vesnice i město obklíčeno policií. Většina piva se zkazila a část byla „věnována“ domorodcům. Aparatura se konspirativně odvezla a schovala do stodoly u Václava Havla, o čemž se mnozí dozvěděli až třináct let poté.

Z nabídky neziskových organizací:

EkoBiograf, který připravilo Hnutí Duha, je tématicky rozdělen do tří dnů. V pátek se budou promítat čtyři filmy o životě lesa - velkých šelmách a kontroverzní těžbě dřeva na Šumavě a v Tatrách. Sobota patří problematice klimatu, bude se promítat mimojiné Nepříjemná pravda či český film Kouř a proběhne beseda s Vojtěchem Koteckým. Neděle se zaměří na jídlo: film Super Size me a beseda o biopotravinách.

Solární sprchy s vodou ohřívanou v solárních kolekterech nabídne organizace Greenpeace. Přestavěný přívěs se třemi sprchovými kabinami loni úspěšně objížděl festivaly v Maďarsku a na Slovensku. Greenpeace připomíná, že Slunce posílá na Zemi 10 000krát více energie, než kolik lidstvo dokáže využít.

Ochutnávku konopných potravin a prodej konopných produktů nabídne sdružení Konopa, jehož posláním je šíření informací o konopí jako užitkové rostlině. Na stánku v Trutnově bude k dispozici ukázka konopných produktů od stavebních materiálů po papír a textil až po bioplasty.

Brněnská Veronica představí výstavu Praktický rádce Evropana aneb jak chránit planetu. Informační stánky, výstavy, poradeství a další způsoby prezentace představí také Nesehnutí, středisko ekologické výchovy Sever, Asociace občanských poraden, Česká národní agentura Mládež, Hnutí Brontosaurus, Arnika a Česko proti chudobě.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz