Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni rekonstruuje tržiště na Srí Lance

15. 8. 2007 - PRAHA [Člověk v tísni / Econnect]

O víkendu zástupci americké ambasády společně se zástupci vlády srílanského kraje Trincomalee oficiálně zahájili rekonstrukci tržiště na Anuradhapurské křižovatce v Trincomalee. Zahajovací ceremonie se osobně zúčastnili James Moore, chargé d’affaires velvyslanectví USA v Kolombu spolu s vládním agentem pro Trincomalský kraj.

Tržiště bude rekonstruovat Člověk v tísni za finanční podpory Americké agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) společně s řeckou agenturou Hellenic AID. Člověk v tísni nově postaví budovy na tržišti, rozvede elektřinu a vodu, zbuduje veřejné toalety, parkoviště a dodá příslušenství pro kompostováni a shromažďování odpadu. „V rámci projektu také předáme cenné znalosti a zkušenosti místnímu městskému úřadu, který bude v budoucnu tržiště spravovat,“ říká Matěj Novák, vedoucí mise na Srí Lance.

„Rozvoj tržiště poskytne komunitám v okolní oblasti příležitost, jak zlepšit svůj život, a to po sociální i ekonomické stránce,” řekla Clare McConnachie, regionální koordinátorka Americké agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID Transition Initiatives Program) v Trincomalee. Tržiště zajistí veřejné místo ke komunikaci a interakci mezi lidmi a pomůže budovat pozitivní vztahy, uvedla Clare.

Srí Lanka: tsunami v zapomenutém ráji

Ničivá vlna tsunami, která na sklonku roku 2004 zasáhla několik států na pobřeží Indického oceánu, postihla také řadu oblastí Srí Lanky. Přes třicet pět tisíc lidí zde přišlo o život, více než půl milionu lidí ztratilo střechu nad hlavou.

Většina finančních prostředků na pomoc po tsunami od vlády Srí Lanky a ze zahraničí směřovala na jih ostrova, který je vyhledávaným turistickým rájem. Společnost Člověk v tísni vyhodnotila jako nejpotřebnější cílovou oblast pro poskytování pomoci region Trincomalee, který je již desítky let poznamenaný občanskou válkou. Rozsáhlá přírodní katastrofa zde tak ještě znásobila každodenní nepřízeň prostředí, ve kterém místní lidé žijí.

Celé východní pobřeží, na kterém se Trincomalee nachází, je vojensky uzavřené a tím pádem odříznuté od zbytku země. Hlavní příjezdová silnice je rozbitá a přehrazená několika závorami, počet turistů je minimální, ve školách chybí učitelé, po desáté hodině večer po ulicích chodí jen vojáci. Na část území, která je pod kontrolou Tygrů osvobození tamilského ílámu, se bez povolení nesmí převážet celá řada základních komodit. Při cestách do hlavního města Kolomba se místní lidé často pracovníků Člověka v tísni ptají, jak to v Trincomalee vůbec vypadá. Starší lidé znají z minulosti zdejší vyhlášené pláže, nyní se sem ale již více než dvacet neodvažují jezdit. Bezpečnostní i společenská situace v Trincomalee je náročná, lidé zde ale pomoc potřebují více, než v oblastech kam proudí kapitál z turistického ruchu a investice vlády Srí Lanky.

Program pomoci Člověka v tísni na Srí Lance má dva vzájemně propojené cíle - pomoci lidem postiženým katastrofou k obnovení normálního života a trvalé zlepšení životních podmínek celé cílové oblasti. Během potřeby okamžité humanitární pomoci bezprostředně po katastrofě se společnost Člověk v tísni nejvíce podílela na urychlené výstavbě provizorních obydlí, byly budovány provizorní učebny pro školy zaplněné uprchlíky a distribuovány kánoe a sítě rybářům či jiné specifické vybavení drobným živnostníkům. Z této první fáze pomoci přirozeně vyplynuly směry další, dlouhodobější, intervence: stavba trvalých obydlí a podpora živností obyvatel postižených tsunami, rozvoj školství a vzdělávání a podpora zaměstnanosti mladých lidí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz