Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Těnovicích u Plzně proběhne kurz „phowy“

20. 8. 2007
Tomáš T. Kůs [Econnect] -


Lama Ole Nydahl již pošesté přijede do Těnovic u Plzně, aby zde od 25. srpna vyučoval meditační praktice tzv. phowy. Buddhistické centrum v Plzni již více než sedm let přibližuje Buddhovy nauky obyvatelům a návštěvníkům města Plzně.

Před dvěma lety bylo založeno občanské sdružení Buddhistické centrum Plzeň, které je organizačně zastřešeno Společností Diamantové cesty linie Karma Kagjü. Jedná se o společenství více než 40 meditačních center a skupin, v nichž se praktikováním tibetského buddhismu zabývá několik set lidí. Plzeňské centrum je jedním z více než pěti set center založených po celém světě Lamou Ole Nydahlem.

Buddhistické centrum pořádá kurz „phowy“

Phowa představuje meditaci tzv. Vědomého umírání. Díky této praxi se účastníci meditace učí přenášet vědomí do stavu neomezené radosti zosobněného buddhou, do stavu, který již nelze ztratit. Phowa nemá být jen průpravou pro poslední chvíle života, ale také proměnou pohledu na smrt, má vést k prožívání života z pozice nových možností.

Kurz, který nedaleko Plzně povede lama Ole Nydahl, bude zahájen 25. srpna ve 20 hodin úvodní obecnou přednáškou o buddhismu. Druhý den kurzu proběhnou nezbytné očistné praxe – meditace na buddhu Diamantová mysl. Třetí až pátý den proběhne samotná praxe phowy. Každý den má být rozdělen do tří meditačních sezení po dvou a půl hodinách. Přednášky budou probíhat ve velkokapacitním stanu v angličtině, s českým překladem. Konec akce je naplánován na 30. srpna dopoledne.

„Pokud by slovo „phowa“ slyšel Tibeťan, spojil by si je s obrazem ptáka chyceného pod zámkem, jak se snaží najít cestu na svobodu. Tato praxe byla předána Buddhou před více než 2500 lety a dodnes je udržována pravděpodobně úzkou transmisí vynikajících držitelů,“ říká o phowě Ole Nydahl.

Místem konání kurzu jsou Těnovice

Místo, na kterém se bude kurz konat, leží asi 20 km jihovýchodně od Plzně, v blízkosti obce Těnovice (u Těnovické skály). Vloni zde Buddhistické centrum postavilo a letos by chtělo zcela dokončit objekt meditačního centra buddhismu Diamantové cesty, který je jedním z jejich největších současných projektů.

Podobné akce jako chystaný kurz phowy zde probíhají již šestým rokem, přičemž lama Ole Nydahl je zde pravidelným hostem.

Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • Buddhistické centrum Plzeň
  • Související články

    O Autorech

    Tomáš T. Kůs

    Autor je externím redaktorem Econnectu.

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz