Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zítra startuje Fresh Film Fest

21. 8. 2007 -, Econnect / Fresh Films

Už čtvrtý ročník mezinárodní soutěžní přehlídky studentských filmů Fresh Film Fest začíná zítra v Karlových Varech. Ve dnech 22. až 26. srpna se uskuteční největší mezinárodní soutěžní přehlídka studentského filmu v České republice, navazující na více než třicetiletou tradici mezinárodních studentských filmových festivalů, které se v Karlových Varech pořádaly. Promítat se bude v šesti oficiálních festivalových kinech, program oživí i netradiční projekce ve veřejném prostoru.

Zahajovacím snímkem festivalu budou Písně o lásce (Les Chansons d’amour, 2007), nový filmový muzikál francouzského režiséra Christophea Honoré a producenta Paula Branca s dcerou Marcella Mastroianniho Chiarou Mastroianni v jedné z hlavních rolí. Snímek, odehrávající se v současné Paříži, byl v letošním roce uveden mj. v hlavní soutěži festivalu v Cannes a zaujme především hereckými výkony mladých, Francií momentálně velmi opěvovaných herců Louise Garrela, Clotilde Hesme a Ludivine Sagnier. Na Fresh Film Festu bude představen v exkluzivní mimodistribuční české premiéře.

“V letošním roce se na Fresh Film Fest přihlásilo celkem 678 studentských filmů, což je o šestinu více než loni,” říká umělecký ředitel Jan Stehlík. “Evropských filmů je přihlášeno 403, z České republiky usiluje o účast v oficiálním programu 69 snímků. Stejně jako v minulém roce je nejpočetněji zastoupenou zemí Německo se 77 filmy,” dodává Stehlík. Snímky přišly také z Argentiny, Jihoafrické republiky či Singapuru.

Hlavní program se skládá ze tří soutěžních sekcí a následujících nesoutěžních sekcí: Fresh Generation (celovečerní debuty), Lekce, Profil, Becoming Masters (filmy etablovaných účastníků minulých ročníků), FAMU Cinepur´s choice (studentské filmy z FAMU ve výběru časopisu Cinepur), Face 2 Face (studentské filmy učitelů versus studentské filmy jejich žáků), Nesoutěžní profilové přehlídky studentských filmů a Mimořádných projekcí vybraných celovečerních filmů.

Filmy, filmy, filmy: debuty i díla známých osobností

V rámci festivalu budou uděleny nejméně čtyři ceny: Hlavní cena za nejlepší film festivalu v Hlavní soutěži hraných a dokumentárních filmů, Cena Theatre Optique v soutěži nových forem a animací, cena pro nejlepší film v sekci Central and Eastern Europe (Střední a východní Evropa) a Cena diváků. “Soutěže jsou přísně výběrové, záměrně nehodláme oslňovat vysokými čísly přijatých filmů, aby kvalita byla co nejvyšší,” říká Jan Stehlík. “Velkorysejší výběr, zaměřený na profily jednotlivých geografických oblastí, nabídneme mimo soutěž," doplňuje umělecký ředitel festivalu.

Nad hlavní doprovodnou sekcí festivalu, programem "Lekce", přijal po režisérovi Janu Němcovi v letošním roce záštitu světoznámý dramatik a bývalý prezident České republiky Václav Havel. V rámci tohoto programu, v němž významné osobnosti české kultury upozorňují na podstatná díla české filmové historie, vybral snímky "Daleká cesta" režiséra Alfreda Radoka a "O slavnosti a hostech" režiséra Jana Němce. Dva další doplnil ze své vlastní filmografie: film Agnieszky Holland "Largo desolato" a jeden z dílů samizdatového "Originálního videojournalu" režiséra Andreje Kroba.

Mezi celovečerními programy představí Fresh Film Fest zcela nově sekci debutů “Fresh Generation", v níž nebudou chybět filmy, vybrané do prestižních světových soutěží. Do sekce debutů byly vybrány české snímky Pravidla lži režiséra Roberta Sedláčka a Pusinky režisérky Karin Babinské. Oba snímky se dočkaly velmi kladného přijetí u kritiků a stačily získat několik významných českých ocenění, mj. Českého lva pro nejlepší scénář (Pravidla lži) či cenu Zlatý ledňáček pro nejlepší český film roku (Pusinky). Ze zahraničních snímků bude uveden například oceňovaný film "Montag" režiséra Ulricha Köhlera. Organizátoři se také chtějí v této sekci zaměřit na vybrané filmy zavedených autorů, které by na festivalu uvedli v české předpremiéře nebo přímo v exkluzivním českém uvedení. Fresh Film Fest tímto rozšiřuje své působení od původního zaměření ryze na studentské filmy.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz