Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Prázdniny na brontosauří způsob

22. 8. 2007 - PRAHA [Hnutí Brontosaurus]

-foto © Hnutí Brontosaurus-
-foto © Hnutí Brontosaurus-
Téměř tisíc mladých lidí pomáhalo přírodě i památkám po celé České republice na tradičních Brontosauřích táborech. Na těchto prázdninových akcích dobrovolníci trávili zpravidla čtrnáct dnů v novém kolektivu bez vymožeností moderní civilizace. Kromě užitečné dobrovolnické práce se mladí lidé zapojili i do bohatého zážitkového programu. Příkladem Brontosauří dobrovolnické akce může být tábor s názvem "Tam nejezdi!", který se konal u obce Šimanov na Vysočině. Účastníci pomáhali chránit přírodní hodnoty chráněného území Rašeliniště pod Trojanem.

"Ručním pokosením a tím, že se tráva odnese dochází k obnově rašeliniště a k navrácení již téměř vymizelých druhů rostlin." vysvětluje význam práce Alena Blahová, jedna z organizátorek akce. "V rámci zážitkového programu se účastníci přenesli do světa obyvatel Rumunských hor. Vařili na ohni, měli možnost vyzkoušet si své schopnosti, vytrvalost a činnosti, které nikdy nedělali jako třeba lanové překážky. Byli nuceni spolehnout se sami na sebe a na své síly, znalosti a na nové přátele." dále přibližuje program Blahová.

Neutuchající zájem mladých lidí ukazuje, že Brontosauří klasika má co nabídnout i dnešní generaci. "To že mladí mohou udělat něco opravdu smysluplného a prospěšného a zároveň prožít kus dobrodružství, romantiky a dobré zábavy v novém kolektivu je přitažlivé pro mladé stejně jako před třiceti lety, kdy tzv. Prázdniny s Brontosaurem začínaly." říká Hana Bártová, koordinátorka tohoto Brontosauřího programu.

Tábory plní několik funkcí. Každoročně přispívají k zachování či obnově mnoha přírodně či historicky zajímavých lokalit. Mladým lidem tábory nabízí aktivní trávení volného času vedoucí ke skutečnému osobnostnímu rozvoji. A v neposlední řadě akce účastníky neformální cestou vychovávají k nekonzumnímu způsobu života a vztahu k přírodě.

Zážitkový program na akcích zahrnuje pestrou škálu činností jako jsou zajímavé sporty, rukodělné činnosti, dobrodružné hry, vodní i horská turistika apod. Také práce může být v mnohém zajímavá, protože se díky ní můžete dostat do neprobádaných zákoutí naší přírody, vyzkoušet si práci na hradě či zámku nebo zde dokonce po dobu akce bydlet.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz