Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty: České zbraně skončily také v Etiopii, Nigérii nebo Kolumbii

22. 8. 2007 -, Amnesty International / Econnect

Ministerstvo zahraničních věcí v létě zveřejnilo Výroční zprávu o kontrole exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití v ČR v roce 2006, podle které dosáhl vývoz zbraní a vojenského materiálu hodnoty zhruba 2,7 miliardy korun. Ze seznamu cílových zemí je patrné, že české zbraně končí i v oblastech, kde mohou sloužit k porušování lidských práv. Neuspokojivé situaci napomáhá také nedostatečná legislativa, upozorňuje mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International.

„Oceňujeme, že Výroční zprávy mají zvyšující se kvalitu – nejen co se týče samotných dat, ale i celkového kontextu problematiky. Přesto je stále obtížné získat informace k jednotlivým vývozům,“ uvedl kampaňový koordinátor Amnesty International ČR Filip Karel.

Dokument, kterým české úřady naplňují závazek vyplývající z členství v Evropské unii, obsahuje v průběhu let stále obsáhlejší fakta. Řada z nich však podle Amnesty International zůstává znepokojivá. Obránci lidských práv upozorňují na fakt, že neexistuje zpětná kontrola toho, zda zbraně a vojenský materiál nebyly zneužity pro porušování lidských práv v cílových zemích nebo re-exportovány například do států, na něž je uvaleno zbrojní embargo. Za problematické organizace označuje zejména vývozy do Etiopie, Nigérie, Kolumbie, Venezuely, Vietnamu a Jemenu - v těchto zemích přitom Amnesty International dokumentuje závažné případy porušování lidských práv ze strany státních sil, jimž byla určena drtivá většina dodávek.

Například Etiopie pronásleduje stovky oponentů režimu premiéra Zenawiho. Řada civilistů byla vystavena mučení a zabíjení během ozbrojených střetů v Oromii, Gambele a dalších neklidných oblastech. Země navíc poskytla vojenskou pomoc prozatímní vládě Somálska, ačkoli je na něj uvaleno zbrojní embargo OSN.

V Nigérii dochází k mimosoudním popravám, které páchají policisté a příslušníci bezpečnostních složek. K zabíjení civilistů dochází například v průběhu rutinních silničních kontrol. Státní síly páchají hrubé násilí zejména v oblasti delty Nigeru, včetně mimosoudních poprav, mučení a drancování soukromých obydlí. „Vývozy do Etiope, Nigérie a dalších míst vyvolávají pochybnosti a podle Amnesty International neměly být uskutečněny. Do velké části z těchto zemí navíc ČR vyváží vojenský materiál pravidelně,“ dodal Filip Karel.

Je třeba změnit zákony

Legislativa, která export zbraní upravuje, nedrží krok s podmínkami, za kterých k vývozům dochází, upozorňuje Amnesty. Vláda by podle obránců lidských práv měla splnit předsevzetí z programového prohlášení a připravit nový zákon, který kritizované nedostatky odstraní. Jde zejména o efektivní parlamentní a veřejnou kontrolu, zvýšení transparentnosti změnami v seznamu utajovaných informací, stanovení závazků zahraničního příjemce týkajících se konečného užití a možnosti zpětné kontroly, také stanovení zodpovědnosti vývozce za konečného uživatele a zvýšení transparentnosti subjektů obchodujících s vojenským materiálem.

I přes neuspokojivou situaci doma na mezinárodní úrovni Česká republika aktivně podporuje globální kontrolu dodávek zbraní a staví se za vznik Smlouvy o obchodu se zbraněmi, o jejíž podobě v tuto chvíli jedná OSN. „Vítáme aktivní podporu České republiky při utváření mezinárodních mechanismů kontroly obchodu, který v mnoha oblastech přináší násilnosti a neklid,“ uzavírá Filip Karel.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Zbraně pod kontrolu

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz