Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

12. ročník Adámkových folklorních slavností hostí Hlinsko

23. 8. 2007 -, Econnect

Významnou folklorní akcí Vysočiny jsou již dvanáctý rok Adámkovy folklorní slavnosti v Hlinsku. Veřejností velmi oblíbené akce se každoročně účastní folklorní soubory dospělých i dětí nejen od nás, ale také ze Slovenska i jiných zemí Evropy. 12. Adámkovy folklorní slavnosti proběhnou ve dnech 24. – 26. srpna 2007 v atraktivním prostředí městské části Betlém v Hlinsku, který je součástí Souboru lidových staveb Vysočina.

Na počest slavného rodáka Karla Václava Adámka

O tom, že folklorní tradice zůstávají stále živé i na Vysočině svědčí i konání Adámkových folklorních slavností v Hlinsku. První ročník významné akce udržující staré lidové tradice Vysočiny proběhl v roce 1996. Od té doby každý rok vždy poslední víkend v srpnu ožívá v Hlinsku regionální folklor. Slavnosti nesou jméno významného rodáka města JUDr. Karla Václava Adámka (1868 – 1944). Byl významnou osobností regionu, působil jako spisovatel a kulturní historik. Psal texty o lidových tradicích a zvycích východních Čech. Vytvořil významnou monografii Lid na Hlinecku. Právě na jeho počest byla slavnost založena.

Pořadatelem 12. Adámkových folklorních slavností je Folklorní sdružení ČR a město Hlinsko, akci podporuje i Pardubický kraj. Spolupořadateli, bez kterých by se akce jen ztěží mohla konat jsou folklorní soubory Vysočan a Vysočánek, kulturní klub Hlinečan, občanské sdružení přátel Betléma a Soubor lidových staveb Vysočina (Skanzen vysočiny). Slavnosti jsou letos vyjímečně třídenní a pořadatelé vybírají soubory tak, aby návštěvníci viděli pestrou ukázku folkloru v plné své bohatosti z různých regionů ČR. Jde o nesoutěžní festival přehlídkového typu, každý z vystupujících souborů zde předvádí to nejlepší ze svého umění a repertoáru.

Nesoutěžní přehlídka dospělých i dětských souborů

Hlavním cílem této významné akce na mapě tuzemských folklorních festivalů je především udržování tradic předků a předávání této kultury dnešní mladé generaci. S myšlenkou uspořádat právě v Hlinsku folklorní festival přišel v roce 1995 vedoucí Souboru písní a tanců Vysočan pan Milan Slavík. Za podpory města bylo tehdy dohodnuto každoroční uspořádání festivalu a to v atraktivním prostředí městské části Betlém, který je součástí Souboru lidových staveb Vysočina. Již od druhého ročníku se potom festival zařadil do sítě festivalů, jejichž pořadatelem je Folklorní sdružení ČR.

„První dva ročníky byly koncipovány jako festival dvoudenní. Sobota patřila kapelám, neděla pak celým souborům. Vzhledem k vystoupení dospělých a dětských souborů v jednom dni byl ovšem celý program velmi dlouhý. Proto jsme změnili celou koncepci tak, že sobota patří souborům dětským, neděle souborům dospělých. Tento ročník je navíc rozšířen o páteční koncert holandského dechového orchestru Gregorius. Orchestr je tak výrazný, že si zasluhuje svůj samostatný program,“ uvádí k letošním Adámkovým folklorním slavnostem jejich ředitel a vedoucí soboru Vysočan Milan Slavík.

Festival je určen především všem, kdo mají rádi folklor a mají úctu ke svým předkům a jejich kultuře. Na členech souboru Vysočan je potom i vlastní práce při organizaci festivalu. Tu zajišťuje vždy asi 30 lidí. Pořadatelé mají v hlavách i určité novinky do příštích let, což se ale zejména odvíjí od současného zázemí (ubytovací kapacity, sociální zázemí, velikost hlediště apod.). Adámkovy folklorní slavnosti během doby své dosavadní existence překročily významem hranice Vysočiny a patří dnes k nejvýznamnějším akcím připomínajícím tradiční kulturu našich předků.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz