Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Súdánská vláda porušuje zbraňové embargo v Dárfúru, dokazují fotografie

24. 8. 2007 -, Amnesty International / Econnect

-foto-
-foto-
Nové fotografie dokazující, že súdánská vláda neustále dodává zbraně do krizové oblasti Dárfúr, dnes zveřejnila organizace pro lidská práva Amnesty International (AI). OSN přitom na oblast uvalila zbraňové embargo, zneužívání zbraní mají omezovat i dílčí mírové smlouvy.

Rezoluci, která uvalila zbraňové embargo na všechny strany dárfúrského konfliktu včetně súdánské vlády, přijala Rada bezpečnosti OSN v květnu roku 2005. Toto rozhodnutí rozšířilo zbraňové embargo OSN z roku 2004, které bylo uvaleno na všechny nevládní skupiny včetně milic džandžauí.

„Súdánská vláda zaplavuje Dárfúr zbraněmi, bezostyšně ignoruje zbraňové embargo i mírové smlouvy. Amnesty International opětovně vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby rozhodně zakročila a zajistila dodržování embarga. Mezi potřebné kroky patří rozmístění pozorovatelů OSN ve všech vstupních přístavech do Súdánu a Dárfúru,“ tvrdí Brian Wood, výzkumník AI pro kontrolu obchodu se zbraněmi.

Očití svědci zaslali fotografie organizacím Amnesty International a International Peace Information Service sídlící v Antverpách. Fotografie potvrzují předchozí informace, že přísun zbraní do Dárfúru neustal. Právě obrovské množství zbraní v oblasti přitom umožňuje na dárfúrských civilistech páchat násilí, jehož rozsah se nemenší.

Fotografie, které byly pořízeny v červenci 2007 na letišti hlavního města Západního Dárfúru Geneina, ukazují súdánské vojáky, kteří ve vojenské části letiště vykládají náklad z letounu Antonov. Letouny Antonov 12 registračních čísel ST-ASA byly dodány z Ruska a společnost Azza Transport, která letouny provozuje, je vyšetřována Panelem expertů OSN kvůli dodávkám zbraní do Dárfúru v rozporu se zbraňovým embargem. Na další fotografii je Vrtulník Mi-17 s registračním číslem 534 dodaný z Ruska, který patří súdánským vzdušným silám. Rusko podepsalo smlouvu o dodávce nejméně patnácti vrtulníků, které mělo dodat v letech 2005 a 2006. Další fotografie zachycuje z Ruska dodaný útočný vrtulník Mi-24.

Místní lidé uvádějí, že jsou vládním silám a milicím džandžauí dodávány zbraně z vrtulníků přilétajících do oblasti. Pokračují i vzdušné útoky súdánských vládních sil na civilní cíle.

Letecké útoky jsou dokumentovány prakticky v celém Dárfúru. Například na jihu oblasti provedl letoun Antonov patřící súdánským silám nálet po té, co 2. srpna zaútočilo opoziční Hnutí za spravedlnost a rovnost na město Adila. Při útoku vládních sil byly zasaženy vesnice a vodní zdroje. Od té doby bylo v okolí zaznamenáno další masivní bombardování letounem Antonov. Stroj byl do Súdánu údajně převezen v září 2006 z Ruska.

Šíření ručních zbraní a vojenské techniky v Dárfúru umožňuje sílící ozbrojené útoky na humanitární konvoje a také násilí proti civilistům. Súdánská vláda navíc zapojila velké množství příslušníků milic džandžauí do svých pohraničních stráží a dalších ozbrojených složek. Jejich členy se stali i lidé, kteří se dopustili hrubých násilností, nyní představují pro civilisty další hrozbu.

„Dokud budou do Dárfúru proudit zbraně a mírové sbory nezískají pravomoc odzbrojovat a demobilizovat příslušníky všech ozbrojených opozičních skupin a milic džandžauí, zůstane přínos nových mírových operací k ochraně civilistů nedostatečný,“ uvedl Erwin van der Borght, ředitel programu AI pro Afriku.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz