Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Charita nabídla pomoc postiženým zemětřesením v Peru a vyhlásila sbírku

27. 8. 2007 - PLZEŇ [Econnect / Charita]

Na pomoc obětem zemětřesení v Peru uvolní Charita Česká republika ze svého krizového fondu čtyři tisíce amerických dolarů a vyhlásila veřejnou sbírku. Ničivá přírodní katastrofa o síle 7,9 stupňů Richterovy škály zasáhla tuto latinskoamerickou zemi jižně od hlavního města Lima ve středu 15. 8. v 18:41 hodin tamního času (čtvrtek 16. 8. 1:41 SELČ). Podle peruánských údajů si vyžádala kolem 540 obětí na životech, 2200 osob bylo zraněno a asi 35 tisíc lidí se ocitlo bez přístřeší.

„Otřesy srovnaly se zemí stovky budov včetně čtyř nemocnic a šestnácti škol, u dalších stovek objektů je narušena statika,“ popsal aktuální situaci velvyslanec Republiky Peru v Praze Alberto Salas Barahona na mimořádné tiskové konferenci v Plzni. „To také mj. znamená převážet zraněné do vzdálených nemocnic, což značně komplikuje situaci. Například město Pisco je z 90 procent srovnáno se zemí.“

Poškozeny jsou navíc mnohé silnice, vodovody, kanalizace, přerušeno je elektrické vedení a telefonní spojení. Materiální pomoc musí být do postižených oblastí dopravována buď po vodě nebo letecky.

„Velký problém je s nedostatkem pitné vody, potravinami, hygienou. Vládě se podařilo zajistit očkování postižené populace (asi 500 000 osob) proti tetanu, je však potřeba ještě zajistit vakcinaci obyvatelstva proti žloutence, léky na střevní potíže a antibiotika proti respiračním nemocem, protože v Peru je v tomto období zima,“ uvedl dále velvyslanec A. S. Barahona a dodal: „Značná část obyvatelstva zůstala bez střechy nad hlavou. Prvotním úkolem je ošetřit nemocné, zajistit lidem nezávadné potraviny včetně vody a alespoň provizorní ubytování. Materiální škody jsou značné, rekonstrukce si vyžádají miliony dolarů. Bez zahraniční pomoci bychom se neobešli. Proto jsme vděčni všem, kteří nám nabídli pomoc. Velmi si vážíme pomoci české vlády i Charity, které nás okamžitě kontaktovaly.“

Výtěžek finanční sbírky české Charity bude zaslán na speciálně zřízené konto Charity v Peru. Peruánská charita je stejně jako Charita ČR členem mezinárodní konfederace Caritas Internationalis a má ve své zemi vysoký kredit. Součástí tohoto projektu je humanitární pomoc (potraviny pro 10 000 lidí, ubytování a zajištění nezávadné vody pro 2 000 rodina zdravotnická péče pro 3 000 rodin), zajištění prostor pro výuku pro vzdělávací zařízení i duchovní doprovod pro postižené. Celkové náklady projektu jsou odhadovány na 11 milionů USD (220 milionů Kč) a na jeho financování se budou podílet národní Charity sdružené v celosvětové síti Caritas Internationalis.

Iniciátorem veřejné sbírky se stala Diecézní charita Plzeň, neboť právě ona má úzké kontakty se zeměmi Jižní Ameriky prostřednictvím projektu Adopce na dálku do Bolívie a Paraguaye. Číslo sbírkového účtu u České spořitelny je 22770022/0800, variabilní symbol 142.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz