Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Topolánek slíbil zachovat limity těžby uhlí, Hnutí Duha to vítá

28. 8. 2007 - ÚSTÍ NAD LABEM [Hnutí Duha / Econnect]

-Zámek Jezeří nad velkolomem ČSA, který těží v oblasti Dřínovského jezera, obce Albrechtice a mnoha dalších obcí, které byly kvůli povrchové těžbě zlikvidovány. foto: © Ibra Ibrahimovič, zdroj Občanské sdružení Kořeny www.koreny.cz-
-Zámek Jezeří nad velkolomem ČSA, který těží v oblasti Dřínovského jezera, obce Albrechtice a mnoha dalších obcí, které byly kvůli povrchové těžbě zlikvidovány. foto: © Ibra Ibrahimovič, zdroj Občanské sdružení Kořeny www.koreny.cz-
Hnutí DUHA přivítalo dnešní příslib Mirka Topolánka, že vláda nedopustí bourání Horního Jiřetína a Černic na Mostecku kvůli uhelným dolům. Projekt by vyžadoval vysídlení asi 2000 místních lidí. Ekologická organizace připomněla, že hlavní politické stany i státní energetická koncepce se v této věci shodují. Pokud budou územní limity těžby zahrnuty i do zadání zásad územního rozvoje Ústeckého kraje, obyvatelé dotčených obcí si budou moci konečně vydechnout.

Vládní strany ve své koaliční smlouvě i programovém prohlášení kabinetu slíbily, že velmi nepopulární plán nepodpoří. Stejně se několikrát vyjádřila i ČSSD. Jiří Paroubek v květnu 2006 v dopise litvínovskému starostovi výslovně napsal, že „usnesení č. 444/1991 [kterým byly limity těžby vyhlášeny] bude respektovat každá vláda, které budu předsedat a v níž bude mít většinu Česká strana sociálně demokratická“ (dopis z 27. 5.).

Rovněž Státní energetická koncepce nepožaduje prolomení tzv. územních ekologických limitů, které chrání zbývající severočeské obce před uhelnými doly. Původní návrh, aby takový bod byl do ní zařazen, ministři v roce 2004 zamítli a změnili.

Jana Kubáňová z Hnutí DUHA řekla: „Pro místní lidi to bude velké ulehčení. Už si mohou být prakticky jisti, že nad nimi přestala viset hrozba vystěhování. Rozšiřování dolů nechce vláda, nechce opozice, nepožaduje platná energetická koncepce a nedávno i Mostecká uhelná anoncovala, že projekt prozatím vzdává." Mostecká uhelná společnost odložila jednání s obyvateli Horního Jiřetína o jejich přesídlení s odvoláním na platné ekologické limity.

Limity těžby obsahuje i platný územní plán velkého územního celku Severočeské hnědouhelné pánve. "Kraj je teď musí zahrnout do připravovaného zadání zásad územního rozvoje, které krajský územní plán nahradí. Obce tak budou pojištěny na léta dopředu. A vláda musí vyhovět městu a provést odpis zásob uhlí, které pod Horním Jiřetínem a Černicemi leží,“ dodala Jana Kubáňová.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz