Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stummfest zve na české a německé filmy z éry němého filmu

30. 8. 2007 -, Econnect/stummfest

Ode dneška do soboty potrvá open air festival českých a německých němých filmů - stummfest. Již druhý ročník zve návštěvníky po tři večery k objevování známého i zapomenutého z počátků českého a německého kina – pod širou oblohou a živým doprovodem mladých českých a německých hudebníků.

Černá a bílá, která patří k němých filmům, letos inspirovala i program stummfestu: Jde o světlé a tmavé stránky lidské duše, o lásku a zločin. A samozřejmě bývá mnohdy jedno od druhého neodlučitelné – jednou groteskně, jako v české frašce „Zub za zub“ (1913), podruhé dramaticky a s plnou vášní, jako v německém loutkovém filmu „Velká láska malé tanečnice“ („Die große Liebe der kleinen Tänzerin“ 1924).

Kontrasty světla a tmy jsou spojené i tentokrát šedí a tajuplným soumrakem staré Prahy – a to zcela reálně, když se na romantickém dvoře Klubu v Jelení nad publikem klene noční obloha, ale i na plátně: do pražského prostředí kuplířů unáší zřídka promítaný německý snímek „Pasák“ (Der Mädchenhirt“ 1919) podle stejnojmenného románu Egona Erwina Kische.

Praha je také motivem a tématem historických dokumentárních filmů, které letos každý festivalový den doplní program, mezi nimi vůbec nejstarší pražské filmové záběry průkopníka kinofilmů Jana Kříženeckého z let 1898-1908. Do pražských předměstí zavede „Bezúčelná procházka“ Alexandra Hackenschmieda z roku 1930 – naše pocta ke 100. výročí narození českého avantgardního filmaře.

Stummfest je nekomerční projekt umožněný finanční podporou od MitOst e.V., Nadace Roberta Bosche, Česko-německého fondu budoucnosti a Siemens. Místo vstupného organizátoři prosí o příspěvek na sbírkový projekt „Pomozte dětem!“, pro který v minulém roce vybrali 11 414,50 Kč.

Filmové projekce budou doprovázet čeští a němečtí hudebníci a také např. skupiny eggnoise, KOA nebo Činna. Festival se uskuteční na dvoře Klubu v Jelení nedaleko Pražského hradu. Působivé prostředí s výhledem na Nový Svět a Černínský palác nabízejí možnost promítat filmy pod širým nebem. Festival se koná za každého počasí.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Stránky festivalu stummfest

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz