Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bukové pralesy v Karpatech byly zapsány na seznam UNESCO

31. 8. 2007 - PRAHA [Econnect/WWF]

Bukové pralesy vyskytující se v oblasti Karpat byly zapsány na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví OSN. Tento akt zdůrazňuje globální význam této vzácné lesní lokality, která je největší v Evropě.

Pralesy pokrývají deset oblastí v pohraničních horách mezi Slovenskem a Ukrajinou v délce 185 kilometrů. Tato oblast patří mezi nejvýznamnější lokality, kde se vyskytují zachovalé pralesy mírného pásma a také nejkomplexnější ekologické biotopy a procesy ve vztahu k evropským bukovým porostům. Oblast pralesů také představuje významný příklad rekolonizace a rozvoje krajinných ekosystémů po poslední době ledové.

„Jsme nadšení, že byly tyto původní pralesy zapsány na seznam UNESCO,“ uvedl Michael Baltzer, ředitel programu Danube-Carpathian WWF. „Teď, když jsou zapsány na seznam, je důležité, aby vlády Ukrajiny a Slovenska a také EU přijaly důrazná opatření na ochranu této drahocenné přírodní památky.“

Ukrajinské a slovenské bukové pralesy stejně jako mnoho ostatních lesních porostů v Karpatech jsou ohrožené nejrůznějšími způsoby jako je např. agresivní lesní hospodářství a rozvoj.

Privatizace území vlastněných státem, která letos začala na Ukrajině, představuje obzvláštní hrozbu pro mnoho přírodních oblastí, včetně těch, které jsou už pod formální ochranou. Na Slovensku nedávné vládní zásahy, jako byla restrukturalizace sítě chráněných oblastí, výrazně oslabily ochranu mnoha oblastí.

WWF se více než deset let aktivně účastní ochrany Karpat, přičemž se soustřeďuje na propagaci trvale udržitelného lesního hospodářství, průmyslu a rozvojových aktivit. Karpatské pohoří je poslední největší evropskou oblastí divoké přírody a je domovem více než polovině evropské populace vlků, medvědů a rysů.


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz