Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Auto*Mat a Pražské matky radí, jak dětem zajistit bezpečnou cestu do školy

3. 9. 2007 - PRAHA [Econnect/Auto*Mat]

Na třetí září letos připadnul den, kdy se děti po prázdninách opět vydávají do škol. Statistiky ukazují, že dopravní nehody, jejichž obětí se stanou děti, jsou v České republice dvakrát častější než v zemích západní Evropy, přičemž většina nehod se přitom stane právě na cestě mezi domovem a školou. Iniciativa Auto*Mat a občanské sdružení Pražské matky doporučují rodičům, aby nebezpečné přechody a úseky ulic hlásili pražskému magistrátu a požadovali jejich úpravu.

„V České republice zemře ročně při dopravních nehodách kolem třiceti dětí a tisíce dalších dětí se zraní. Dopravní nehody jsou nejčastější příčnou dětských úrazů. V ochraně dětí jako účastníků silničního provozu přitom Česká republika za Evropskou unií značně pokulhává. Počet dětí, které zemřou v důsledku automobilového provozu, je u nás téměř dvakrát vyšší než v zemích západní Evropy,“ říká Jarmila Johnová z občanského sdružení Pražské matky, které s dětmi v metropoli již několik let mapuje a plánuje „Bezpečné cesty do škol“. V rámci takto nazvaného projektu pomáhají Pražské matky školám prosazovat konkrétní dopravní opatření.

Tereza Vohryzková z projektu Auto*Mat nabádá rodiče, aby věnovali trase, po níž chodí jejich děti do školy, velkou pozornost. „Jsou-li na cestě nepřehledné úseky, rušné silnice nebo špatně řešené přechody, je lepší děti doprovázet. Rodiče by zároveň měli požadovat technické úpravy kritických míst. Své podněty mohou adresovat Pražský matkám nebo přímo magistrátnímu odboru dopravy, který je za bezpečnost cest zodpovědný.“ Vohryzková zároveň nedoporučuje vozit děti autem. „Rodiče si mohou myslet, že své dítě uchrání rizika, když jej budou do školy vozit. Automobily ale komplikují dopravní situaci a přechod ostatních dětí přes silnice v blízkosti školy. Lepší je proto veřejná doprava, chůze nebo jízda do školy na kole,“ řekla Vohryzková.

Podle mluvčího Auto*Matu Michala Křivohlávka vykazují statistiky dopravních nehod dětí překvapivé trendy. „Počet nehod je o víkendu výrazně nižší než v průběhu pracovního týdne. Nejvíce nehod se odehrává mezi sedmou a osmou hodinou ranní a pak odpoledne mezi jednou a pátou. Z údajů jednoznačně vyplývá, že dopravní nehody jsou spojeny převážně s cestou do školy a ze školy. K nejhorším nehodám přitom paradoxně dochází v blízkosti bydliště dětí na klidnějších silnicích, kde je malý provoz,“ řekl Křivohlávek. Ačkoliv počet nehod s účastí malých dětí na území Prahy se každoročně snižuje, stále je velmi vysoký. „Při srovnání s ostatními zeměmi EU je Praha bohužel stále v horší polovině žebříčku,“ potvrzuje mluvčí Auto*Matu.

V rámci letošního programu Zažít město jinak, již organizuje iniciativa Auto*Mat, chce bezpečné cesty do školy svým žákům zajistit gymnázium v Postupické ulici v Praze 4. Jeho studenti pojedou ve středu 19. září za doprovodu kantorů do školy na kolech. Následně vyhodnotí, které dopravní úseky v okolí školy jsou pro cyklisty a chodce nejnebezpečnější, a navrhnou jejich úpravy.

„Jsem přesvědčena, že doprava do zaměstnání a škol autem i hromadnou dopravou má vliv nejen na zvyšující se znečištění ovzduší, ale především na náš životní styl. V naší škole chceme vést žáky ke sportu a pohybu a také k aktivnímu zájmu o okolí jejich domova i školy,“ uvedla profesorka gymnázia Postupická Mgr. Ladislava Bímová. „Pomáháme svým studentům tvořit a hledat jejich postoje k životu. Snaha o bezpečnější ulice je jednou z cest, jak postupně proměňovat okolí naší školy i pro ostatní spoluobčany,“ řekla profesorka. Zároveň vyjádřila předsvědčení, že k projektu Bezpečné cesty do škol se mohou připojit i další vzdělávací instituce v Praze. „Školy by tak mohly hrát důležitou roli v celkové proměně ulic města v bezpečnější a přívětivější prostor pro jeho obyvatele,“ dodala Ladislava Bímová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz