Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aktivisté vyzývají k hladovce na podporu barmských disidentů

3. 9. 2007
-red- [Econnect/Burma Center Prague] -


-Foto dvb.no: zatčení aktivistů v Rangunu- V úterý 4. září 2007 se barmská komunita v Praze společně s členy Barmského centra Praha připojí k celosvětové akci, při které podporovatelé a sympatizanti Barmy budou držet symbolickou 24 hodinovou hladovku. Touto aktivitou chtějí aktivisté projevit svou solidaritu s lidmi v Barmě, zejména s 18 vězněnými demonstranty, kteří v současné době drží hladovku na protest proti barmské vládě.

Dne 15. srpna barmská vojenská vláda bez varování zvýšila cenu benzínu na pětinásobek. Výsledkem bylo zhroucení veřejného života - taxíky a autobusy nejely a výroba elektřiny soukromými generátory se zastavila. Několik set lidí vyšlo protestovat do ulic. Vláda reagovala tvrdě, zatkla více než stovku nenásilných demonstrantů a umístila na strategických místech jednotky armády.

Reakce světa zatím není jednotná - některé státy jako Německo se rozhodly mlčet, jiné jako Spojené státy, Velká Britanie a Česká republika ostře odsoudily zásah barmské vlády proti vlastním lidem. Pozorovatelé upozorňují na to, že mohla by nastat situace podobně jako v roce 1988, když armáda krvavě potlačila mírové protesty a zabila několik tisíc demonstrantů.

Osmnáct disidentů v barmských věznicích před několika dní záčalo držet hladovku. Jako symbol podpory Barmské exilové skupiny spolu byla připravena celosvětová akce solidarity v úterý 4. září 2007. Barmská komunita v České republice a členové Barmského centra Praha se připojí k této akci, při které budou držet symbolickou dvacetičtyřhodinovou hladovku.

"Všichni čeští sympatizanti barmského demokratického hnutí jsou vítáni, aby se připojili k dvacetičtyřhodinové hladovce v úterý," říka Sabe Soe z Barmského centra. Zájemci, kteří chtějí navíc vyjádřit podporu lidem v Barmě, mohou zaslat mail Barmskému centru Praha na: info@burma-center.org.

Barma, stát v jihovýchodní Asii, oficiální název „Svaz Myanma“, se často objevuje v hledáčku zpravodajství kvůli své vládě, která je jedním z nejtvrdších vojenských režimů na světě. V posledních měsících se situace Barmy podstatně zhoršila. Některé západní země, mezi nimi i Česká republika, usilují o to, aby mezinárodní společenství důkladněji reagovala na současnou situaci v Barmě. Barmská komunita v České republice spolu s českými a mezinárodními podporovateli Barmy v roce 2006 založila nevládní a neziskovou organizaci Burma Center Prague.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz