Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Praze začíná České sociální fórum

24. 9. 2004 -, ISF/Econnect

Tento víkend začíná v Praze-Vokovicích v budově Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy první České sociální fórum. Akce potrvá od soboty 25.9. do úterý 28.9. Toto ojedinělé setkání vychází z tradice Evropského sociálního fóra, jehož třetí ročník se uskuteční za tři týdny v Londýně.

Myšlenka sociálních fór, která byla poprvé uskutečněna v brazilském Porto Allegre jako veřejnosti otevřená alternativní konference sociálních hnutí oproti Světovému ekonomickému fóru ve švýcarském Davosu, se tak dostává konečně také do České republiky.

Na Českém sociálním fóru budou probíhat mítinky, semináře a diskuse kolem tří tématických os, které shrnují hlavní problémy dneška a témata kampaní - proti válkám; sociální solidarita, jiná globalizace a udržitelný rozvoj, proti neoliberalismu a privatizaci; demokracie a základní práva, proti rasismu, fašismu a diskriminaci.

Vystoupí zde veřejnosti dobře známé osobnosti jako sociolog a komentátor deníku Právo profesor Jan Keller, lidskoprávní aktivista a komentátor deníku Právo Petr Uhl, místopředseda ČMKOS Zdeněk Málek, člen vedení Strany zelených Petr Štěpánek, místopředseda parlamentu Vojtěch Filip a další.

Vedle vystoupení známých osobností se zde uskuteční také samosprávné semináře a diskuse rozličných hnutí, kampaní a organizací na rozličná témata.

Kulturní program bude zahrnovat koncert v klubu Delta a promítání filmů dokumentárních záběrů z již proběhlých sociálních fór, protiválečných a antiglobalizačních protestů.

České sociální fórum se představí veřejnosti i v ulicích pochodem z místa konání v pražských Vokovicích na Vítězné náměstí v Dejvicích, kde se bude konat pouliční slavnost, tzv. street party.

Nakonec, stejně jako se již stalo běžným na Evropských sociálních fórech, se uskuteční shromáždění sociálních hnutí, tedy setkání, které má za cíl přeměnit proběhlé diskuse v akci a shodnout se na společných výzvách k aktivitám namířeným právě proti válce, neoliberalismu či rasismu.

Organizátoři z Iniciativy za sociální fóra se netají svým záměrem pokusit se zavést novou tradici, s jejíž pomocí a na jejímž základě by došlo k vytvoření sociálních fór ve všech městech v České republice. Připravuje se také výprava z České republiky na 3. Evropské sociální fórum v Londýně, které tam proběhne 14.-17. října.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz