Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Už jste dnes měřili teplotu svému kompostu?

6. 9. 2007 - ČESKÉ BUDĚJOVICE [Econnect/Ekodomov]

Video obsah

Na českobudějovickém výstavišti proběhlo 28. 8. 2007 slavnostní finále 2. ročníku soutěže Miss Kompost a přehlídka kolekcí mladých módních návrhářů zaměřených na recyklaci, využití odpadních a přírodních materiálů Nulový odpad.

Jakkoliv jsme národ se zahrádkářstvím v krvi, po návštěvě slavnostního vyhlášení Miss kompost by leckterý Čech musel uznat, že o kompostování zdaleka vše nevěděl. On totiž není kompost jako kompost! A co teprve mobilní kompost nebo kompostování v bytě?

Osm finálových kompostů mělo své obhájce z různých profesních oblastí, které však všechny spojoval kladný vztah k ekologii. Za všechny jmenujme například herečku Květu Fialovou, ředitele Botanické zahrady v Praze Václava Větvičku nebo vědce a fotografa Františka Weydu.

Díky své vášni pro kompostování spojenou s vědeckou exaktností, s jakou ke kompostování přistupuje, se vítězem letošního ročníku stal výtvarník Vladimír Kokolia.

„Jsem posedlý kompostováním, tak ani nevím, který ze svých miláčků mám vybrat, obcházím totiž kompostů pět, přičemž nepočítám kompostér, který jsem nechal nainstalovat ve škole, jehož jsem garantem, ale který je ještě v záběhu a akademická obec si teprve zvyká ho plnit vhodným materiálem.“

„Jeden menší kompost pěstujeme doma. Krmíme ho veškerým organickým odpadem z kuchyně, posečenou trávou, údajně kompostovatelnými plínkami, od té doby, co jsme se dočetli, že jablka zasažená monilozovou hnilobou lze kompostovat, tak i shnilým ovocem. Provzdušnění zajišťujeme vrstvami nasekaných větviček. Vedle máme hromadu dřevěného popela, do kompostu ho sice přímo nepřidáváme, ale používáme ho taky ke hnojení,“ uvedl Vladimír Kokolia.

Klání Miss Kompost se snaží podchytit tvořivý potenciál jednotlivců související s procesem kompostování. Tato soutěž byla koncipována pro neformální výměnu informací o problematice kompostování a rozvoj kompostování jako

formy využívání bioodpadu z domácností, aby podpořila ideu, že kompostování patří k modernímu životnímu stylu.

Do klání Miss Kompost se může přihlásit každý, kdo kompostuje pro svoji vlastní potřebu a to bez ohledu na to, zda se jedná o vermikompostování, o kompostování v kompostéru, na volné hromadě nebo o komunitní kompostování. Více informací naleznete na stránkách Ekodomov.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz