Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Divadlo přináší i nekonformní projekty

7. 9. 2007 -, Econnect

Program letošního mezinárodního festivalu Divadlo se skládá ze tří základních sekcí. Do první skupiny budou spadat představení v divadelních budovách - například v Divadle J. K. Tyla, Komorním divadle nebo Divadle Alfa. Výběr z domácích špičkových inscenací se v Plzni dostane do umělecké konfrontace s mimořádnými inscenacemi z Francie, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Německa, Norska, Polska, Rumunska, Slovenska a Švýcarska.

Další dvě skupiny představení festivalu zahrnují projekty neklasického divadelního pojetí. Patří sem například pouliční divadlo. Letos bude tato sekce zastoupena sérií performancí, které vzejdou z workshopu vedeného Tomášem Žižkou. Do poslední pomyslné sekce festivalu patří divadlo specifického prostoru (tzv. site specific theatre). Ve spolupráci s občanským sdružením Johan se bude hrát především na Moving Station a u Mostu Milénia.

Nezávislé divadlo Tyan chystá diváky zasáhnout projektem nazvaným Svazky: tisky, otisky, štemply

Půjde o pestrou (po)uliční akci lidí, objektů a značek, která je inspirovaná písmem, knihami, záznamy a také knihtiskem. „Hlavní roli budou hrát i ulice města Plzně a veřejný prostor vůbec,“ říká člen dramaturgické rady festivalu Roman Černík ze sdružení Johan.

Projekt bude prezentovat výsledky tvůrčí dílny vedené Tomášem Žižkou, pro kterou bude východiskem ulice jako prostor pro záznam denního života a literatura jako prostor pro cestování v čase. Tvůrci jsou rovněž inspirováni samotnou Smetanovou ulicí, kde se pouliční produkce budou odehrávat (12. – 14. září, vždy v 11.00 a v 16.00 hod). Právě tady se totiž tiskly první české knihy a zde jsou také dvě největší plzeňské knihovny. Projekt je součástí celoročního projektu centra Johan a divadla Tyan.

Novinkou v letošním site specific programu bude i představení Romeo a Julie v kláštěře Chotěšov

Česko-německou inscenaci podle Williama Shakespeara připravil německý soubor Junges Landestheater Bayern ve spolupráci s českými umělci v prostorách kláštera Chotěšov. Projekt je zaměřen na česko-německé publikum a v Chotěšově se bude hrát od 14. září až do 12. října.

Junges Landestheater Bayern zahájil činnost v roce 1998 premiérou autorské inscenace JUNK, inspirované stejnojmenným románem Melvina Burgesse. Soubor pracuje metodou tzv. dočasného divadla. Vybírá si různá místa v Bavorsku a krajích jeho evropských sousedů, kde po několik měsíců pracuje a umožňuje především mladým lidem, aby získali kromě kulturního zážitku také možnost se aktivně zapojit do příprav projektu. Dramaturgie inscenací vychází vždy z místa samotného a představení jsou obohacena o koncerty, výstavy, diskuse a semináře.

Do Plzně se chystají také pražská „alternativní“ divadla

Na Jižním předměstí - Moving station se dále během festivalu představí studenti DAMU s úspěšným představením Království, projekt Na Fidela mi nesahej z pražské ROXY nebo Divadlo Letí, které si zásadně vybírá nové divadelní texty, s představením Holky Elky. U mostu Milenia se představí výrazné projekty z pražského Alfréda ve dvoře nebo Divadla Archa.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Stránky festivalu

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz