Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V kostelech a zámcích jižního Plzeňska bude znít hudba Josepha Haydna

11. 9. 2007 -, Econnect

Haydnovy hudební slavnosti jsou tradiční významnou hudební událostí v Plzeňském kraji, konají se zde již od roku 1993. Letošní ročník bude zahájen 13. září v Dolní Lukavici a program se postupně během příštího týdne rozroste do 12 dalších obcí a měst jižního Plzeňska včetně Plzně.

Haydnovy slavnosti se ve svých počátcích konaly především v blízkém okolí obce Dolní Lukavice. S tamním zámkem je totiž spojeno působení skladatele Josepha Haydna, označovaného za génia klasicistní hudby, jako kapelníka zámecké hudby v letech 1758 - 1760. Spadají sem Haydnova první symfonická díla a proto je také první Haydnova symfonie D dur známa pod názvem Lukavická.

Z Dolní Lukavice se však festival brzy rozšířil i do dalších míst, v nichž koncerty mohou probíhat přímo v historických prostorách zámků nebo kostelů. V letošním roce se na programové soupisce Haydnových slavností objevují mimo Dolní Lukavice, kde bude proveden úvodní koncert festivalu již ve čtvrtek 13. září, také Blovice, Dobřany, Chotěšov, Lužany, Nebílovy, Nezdice, Přeštice, Příchovice, Řenče, Spálené Poříčí, Starý Plzenec a samozřejmě také Plzeň.

Na festivalu vystupují čeští i zahraniční umělci - v letošním roce přijedou hosté z USA, Anglie, Německa, Rakouska, Nizozemí, Itálie nebo Maďarska, kteří se specializují na historicky poučenou interpretaci starší hudby. Jeho dramaturgie je zaměřena na hudbu 18. století, zejména na díla Josepha Haydna, Michaela Haydna a jejich českých současníků, dále na tvorbu vrcholného baroka a raného romantismu. Přidanou hodnotou pro návštěvníky tohoto festivalu je kromě historicky poučné interpretace skladeb baroka, klasicismu a raného romantismu i prostředí, ve kterém se jednotlivé koncerty uskuteční a kterými jsou často běžně nepřístupné památkové objekty, zámky, kostely nebo kláštery.

Festival Haydnových hudebních slavností pořádá občanské sdružení Česká společnost Josepha Haydna a obec Dolní Lukavice, přičemž spolupořadateli jsou obecní úřady obcí a měst, kde se koncerty konají. S letošním ročníkem se už jedná o nejdéle trvající festival staré hudby v České republice. Festival probíhá až do soboty 23. září.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz