Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Padesátnice se učí sebevědomí a dovednostem

12. 9. 2007 - PRAHA [Gita]

V plném proudu je první bezplatný kurz organizace proFem pro ženy kolem padesáti let, které nemohou sehnat práci. Cílem této aktivity má být posílení jejich sebevědomí a získání nových dovedností, mezi které patří práce s počítačem a internetem, daňová a živnostenská problematika, plánování či řízení. V rámci kurzu, který se koná každý všední den dopoledne v prostorách sdružení proFem na pražském Smíchově, funguje také psychologicko-právní poradna.

Kurz odstartoval před necelými dvěma týdny a bude trvat dva měsíce. Následovat má další, taktéž dvouměsíční. „Máme perfektní lektorky, které jsou opravdovými odbornicemi. Věřím, že je možné se tady něco potřebného naučit. A to i pro ženy v mých letech, kterým je skoro šedesát,“ řekla gitĚ paní Jiřina, jedna z účastnic.

Vedle hodin, v nichž se čtrnáct žen učí IT dovednostem, si velmi chválí také čas věnovaný společenskému chování. „Zrovna dnes tady byla vizážistka, která nám radila, jak uzpůsobit náš vzhled. To je při hledání práce hodně důležité. Když jsme s ním spokojené, dodává nám tolik potřebné sebevědomí,“ dodala Jiřina.

Podle jejích slov jde o to, aby si ženy uvědomily, co vlastně chtějí a kým jsou. Proto jim psycholožky říkají, jak se chovat v různých situacích, včetně pracovních pohovorů. Základní dovednosti, které se v kurzu snaží nabýt, vyžadují po potenciálních administrativních pracovnicích všichni zaměstnavatelé a zaměstnavatelky.

Jiřina je bez práce již několik let – předtím celý život pracovala převážně v médiích. „Že žena v mém věku nemůže téměř sehnat práci, to není pustá fráze. Zažívám to na vlastní kůži, což bych nikomu nepřála,“ sdělila gitĚ. O to složitější je to podle ní tehdy, když se ženy bojí, nejsou si sebou jisté a je to na nich znát.

Dva týdny jsou krátkou dobou na to, aby se projevily hmatatelné výsledky. Že jsou ženy s průběhem kurzu spokojeny už krátce po jeho začátku, dokládá ale především to, že do něj zatím všechny poctivě docházejí a aktivně se zapojují do výuky.

Lektorky si jejich počínání velmi chválí, protože chtějí u žen probudit právě zájem a aktivitu. Velký zájem zaznamenaly i o druhý běh kurzu, který začne v listopadu. Už dnes je plný a zájemkyně se stále hlásí.


Andrea Cerqueirová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz