Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den pro Světlušku proběhne ve třech stovkách měst

13. 9. 2007 -, Radio Praha / Econnect

Až ve třech stovkách měst po celé ČR bude ve středu 19. září probíhat tradiční charitativní sbírka Den, kdy svítí Světlušky. Šest tisíc dobrovolníků hlavně z řad studentů bude nabízet černý náramek, který svítí ve tmě, a benefiční singl patronky sbírky Anety Langerové.

Sbírka, kterou už popáté pořádá Nadační fond Českého rozhlasu, už na potřeby nevidomých rozdělila téměř 30 milionů korun. Přispívá na konkrétní potřeby, jako jsou vodící psi, mluvící počítače nebo optické lupy. Pomoci mohou lidé také příspěvkem na sbírkové konto Světlušky "deset devítek" 99999 99999/0100, které je otevřené celý rok, anebo odesláním dárcovské SMS zprávy ve tvaru DMS Svetluska na číslo 87777. Do charitativního dne je podle pořadatelů letos zapojeno asi 430 středních škol a domů dětí a mládeže.

"Kupte si i vy svůj náramek se Světluškou, která svítí ve tmě, nebo benefiční singl Aneta pro Světlušku. Symbolický příspěvek ve výši 50 Kč a výše za náramek a 70 Kč a výše za benefiční singl prosím vhoďte do zapečetěné lucerničky našich dobrovolníků, studentů středních škol a spolupracovníků domů dětí a mládeže. Potkáte je 19. září ve více než 300 městech ČR a poznáte je snadno. Vypadají jako opravdové světlušky: dobrovolníci jsou oblečení do světluščích kostýmů s krovkami a tykadly a světluščího trička," vyzývají vyhlašovatelé sbírky. Ta se letos koná již počtvrté.

Sbírka Světluška přispívá dětem i dospělým s těžkým zrakovým postižením na speciální pomůcky, jako jsou mluvící počítače či optické lupy, na vodicí psy, osobní asistenci pro zrakově postižené děti integrované do běžných škol. Podporuje zrakově postižené studenty. Financuje projekty, které rozvíjí talent a tvořivé schopnosti lidí se zrakovým postižením.

O nadační příspěvek ze sbírky může požádat jakýkoli jednotlivec s těžkou ztrátou zraku nebo kterákoli nezisková organizace poskytující těžce zrakově a kombinovaně postiženým lidem odborné služby na území České republiky. Na rozdělení finančních prostředků ze sbírky Světluška dohlíží Rada nezávislých odborníků.

Výtěžek sbírky se rozděluje ve veřejném grantovém řízení. Jednotlivec, který se ocitne v tíživé životní situaci, může požádat o příspěvek ze sbírky po celý rok bez ohledu na vyhlašovaná grantová řízení. Vyúčtování jednotlivých ročníků probíhá vždy ke konci kalendářního roku. Uzávěrka pro podání grantu pro neziskové organizace je v letošním roce stanovena na 6. listopadu.

Světluška je dlouhodobým, stěžejním projektem Nadačního fondu Českého rozhlasu, založeným na solidaritě a dobré vůli lidí, kteří se rozhodli darovat nevidomým trochu světla. Patronkou projektu je zpěvačka Aneta Langerová. Do projektu se od jeho zahájení v roce 2003 zapojilo více než 12.000 dobrovolníků a přes 600.000 dárců.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Sbírka Světluška

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz