Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Der Film představí současnou německou tvorbu

17. 9. 2007 - Kateřina Wechová, Econnect

Druhý ročník filmové přehlídky německých snímků Der Film uvede v české distribuční premiéře hned čtyři hity. Spolu s dalšími uváděnými hranými i dokumentárními snímky, které za sebou mají slavné festivaly v Berlíně, Cannes, v Solothurnu, Grazu či Locarnu, se představí divákům v pražských kinech Světozor a Aero a v brněnském Kině Art. Festival Der Film proběhne mezi 4. a 11. říjnem v Praze, 10. - 12, října pak mohou diváci shlédnout nabízené filmy v Brně.

,,Festival Der Film ukáže současné hrané i dokumentární německy mluvené filmy. Dokumentární film zažívá nejen v Německu svou renesanci,“ uvádí Klára Konečná z Goethe – Institut Prag. Mezi 28 filmy připravenými pro filmovou přehlídku jsou čtyři, které vstoupí poprvé do českých kin. Jedná se o filmy Čtyři minuty německého režiséra Chrise Krause, diskutovaný Import/Export od Ulricha Seidla, drama Vitus Frediho Murera a pokračování vítězného snímku Berlinale 2004 Proti zdi režiséra Fatiha Akina, komorní snímek Na druhé straně. Film obdržel letos v létě cenu za nejlepší scénář v Cannes.

Na festivalu bude mít silné zastoupení dokumentární formát, na diváky čeká celkem sedm dokumentů. Jeden z nich, snímek Čas odejít, přijede osobně uvést jeho režisérka, Anita Natmeßnig. Čas odejít hovoří o jednom z největších tabu dnešní doby, o umírání. Dokument bude uveden 6. října, na Mezinárodní den hospiců. Diváci mohou téma umírání znovu otevřít v diskuzi následující po skončení projekce snímku. Na další film zve diváky Radim Habartík z kina Světozor: ,,Hraný dokument Grounding o posledních dnech letecké společnosti Swissair viděl rekordní počet návštěvníků kin ve Švýcarsku.“

Smyslem přehlídky Der Film je nabídnout české veřejnosti ucelený obrázek o současných filmech z německé jazykové oblasti. „Spojovat si německou nebo rakouskou kinematografii jen se seriálovou tvorbou, která je k vidění v televizi, by byla chyba,“ říká koordinátor festivalu Jiří Šebesta z kina Aero. Podstatným prvkem německé, rakouské a švýcarské kinematografie je násilí. ,,Německy mluvené filmy posledních let přispěly lví měrou k výzkumu fenoménu násilí v moderní společnosti,“ vysvětluje filmový publicista Radovan Holub.

Festival Der Film doprovází dva doprovodné programy. Prvním z nich je výstava uznávaného německého designera Hanse Hillmanna. Jeho dílo čítá až na 130 plakátů z 5O. - 7O. let, mezi nejznámější patří plakáty k filmům Křižník Potěmkin či Rašomón. Pro milovníky německé elektronické hudby je připraven druhý doprovodný program s názvem Die Musik. Ve spolupráci s festivalem alternativní hudby STIMUL uvede Divadlo Archa šestého října koncert kapely Kreidler z Düsseldorfu.

„Realizací projektu bychom rádi založili tradici pravidelných každoročních přehlídek současné německy mluvené filmové tvorby, která je v ČR téměř neznámá,“ uzavírá Radim Habartík. „Přitom se jedná převážně o kinematografii sousedního státu Německa, s kterým Českou republiku pojí četné historické vazby,“ dodává.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz