Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ministři musí prověřit všechny dálnice

19. 9. 2007 - PRAHA [Hnutí Duha]

Vláda by měla prověřit smysluplnost všech bodů multimiliardového programu výstavby dálnic, nikoli jen několika vybraných položek, sdělil zástupce Hnutí DUHA po dnešním rozhodnutí kabinetu.

Ministři schválili plán výstavby dálnic, rychlostních silnic a dalších dopravních projektů za 800 miliard korun. Vláda se rozhodla posoudit trasy několika vybraných staveb, jako jsou kontroverzní silnice Brno–Vídeň a dálnice přes Posázaví, proti kterým se postavily místní obce.

Ale Hnutí DUHA prosazuje, aby ministerstva – namísto stavění podle desítky let starých plánů – prověřila každý z navrhovaných projektů.

Ekologická organizace vládě vytýká, že kabinet utrácí stovky miliard korun na projekty, aniž by posoudil jejich účelnost, a přestože hovoří o omezování hluku a výfukových plynů z kamionů, financuje stavby, jejichž hlavním cílem je právě obsluha kamionové dopravy. Hnutí DUHA prosazuje, aby stát investoval především do přesunu zboží na železnice a lepší veřejné dopravy.

Podle vládních odhadů ekologické škody z nákladní automobilové dopravy činí asi 55 miliard korun ročně. Stát za jedinou dálnici z Brna do České Třebové utratí více peněz, než hodlá z evropských fondů investovat na veškerou energetickou modernizaci ekonomiky – tedy snižování energetické náročnosti a čisté, obnovitelné zdroje.

Pavel Přibyl z Hnutí DUHA řekl: „Revize několika problémových projektů za desítky miliard je určitě přínosná a užitečná. Ale další stovky miliard stát utratí podle desítky let starých plánů, aniž by prověřil jejich účelnost. Navíc vláda sice říká, že je potřeba omezit výfukové plyny a hluk z kamionů a přesunout zboží na železnice, ale platí multimiliardové projekty, které mají právě kamionovou dopravu obsluhovat. Ministři by měli zadat posouzení smysluplnosti a ekonomické účelnost každého jednotlivého projektu ve vládním programu. A většina investic by měla jít do lepší veřejné dopravy a do přesunu nákladů na železnice.“


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz