Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den s cihlou pomohl získat další prostředky pro chráněné bydlení

21. 9. 2007 -, Econnect / Oblastní charita Brno

-foto-
-foto-
Téměř dvacet tisíc korun se podařilo získat během jediného dne sbírky. Brněnský Den s cihlou, veřejná charitativní sbírka, která pomáhá lidem s mentálním postižením a autismem s integrací do společnosti a na cestě k běžnému životu mimo velké ústavy, proběhla včera v ulicích Brna a v nákupním centru Olympia.

Finanční hotovost, která byla vybrána, činí19 854,50 korun. Jedna z pokladniček byla umístěna ve stavební firmě Kaláb, kde zaměstnanci firmy podpoří projekt Chráněné bydlení sv. Michaela. Tato pokladnička bude rozpečetěna v příštím týdnu.

"Výtěžek veřejné sbírky Den s cihlou bude použit na projekt Chráněné bydlení sv. Michaela. Tento projekt je určen dospělým lidem s mentálním postižením a autismem," uvedla Michaela Koválová z Oblastní charity Brno, jež Den s cihlou organizovala.

Sbírka byla pokračováním již známé Akce cihla, která již osmým rokem pomáhá lidem s mentálním postižením na cestě k samostatnosti a nezávislosti, na cestě k běžnému životu mimo velké ústavy. V letošním roce proběhla Akce cihla v dubnu na Brněnském výstavišti v rámci Stavebního veletrhu. Finanční výtěžek činil 33 943 Kč. Další pokračování veřejné sbírky proběhlo v ulicích města Brna a nákupních centrech v červnu, kdy se podařilo získat 203 614,50 korun.

Co je chráněné bydlení?

Chráněné a podporované bydlení je jednou z možností, jak lidem s mentálním postižením umožnit žít běžným způsobem života jako ostatní vrstevníci. Jedná se o sociální službu, která se vyvinula v druhém polovině 20. století jako alternativa k velkým ústavním zařízením. Vychází z myšlenky, že potřeby člověka s mentálním postižením lze nejlépe naplnit v jeho přirozeném prostředí, v rodině, v místě, kde vyrůstal a má zde své zázemí.

Chráněné bydlení sv. Michaela pro lidi s mentálním postižením a autismem je novým samostatným projektem Oblastní charity Brno, zaměřeným na vyřešení nedostatečné kapacity vhodného integrovaného typu standardního bydlení pro dospělé lidi (od 18 let) s mentálním postižením a autismem. Náplní projektu je integrace postižených do přirozeného prostředí jejich města a místa, které je jim domovem a které mají rádi. Život v chráněných bytech má vést k větší samostatnosti, ke zvládnutí sebeobsluhy a k plnohodnotnému životu ve společnosti. Klienti chráněného bydlení pečují o své vlastní byty, které mají podobu standardního bydlení v městské zástavbě. V každém bytě pracují osobní asistenti, kteří pomáhají klientům s každodenními starostmi.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz