Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

O posudcích, které nedoporučují odsun nádraží, brněnští zastupitelé nebyli informováni

29. 9. 2004 -, Econnect

-foto-
-foto-

Přesun hlavního železničního nádraží je v plánech města Brna prakticky hotov, o alternativách modernizace nádraží se reálně neuvažuje. Rozhodnutí se opírají o odborné studie, které doporučují přestavbu nádraží v odsunuté poloze jako výhodnější ve srovnání se zachováním nádraží na současném místě. Ovšem minulý týden zveřejnila občanská koalice Nádraží v centru informaci o minimálně dvou posudcích objednaných Ministerstvem dopravy a spojů, které odsun nádraží nedoporučují – a naopak poukazují na množství negativ odsunuté polohy nádraží. Své zastupitele město o těchto studiích však nikdy neinformovalo.

"Jsou dvě možnosti. Město Brno o posudcích vědělo a protože se nehodily do jeho koncepce, zatajilo je. Anebo o nich nevědělo, což je možná ještě horší, protože pak je příprava přestavby železničního uzlu Brno velmi pochybná," komentuje situaci brněnská zastupitelka za Stranu zelených Jana Drápalová. Posudky, o jejichž existenci se koalice Nádraží v centru náhodou dozvěděla, byly přitom vypracovány ještě před tím, než v roce 2002 na základě žádosti města Brna rozhodla vláda o podpoře přestavby železničního uzlu s nádražím v odsunuté poloze. "Občané Brna jsou přitom přesvědčováni, že odsunutá poloha nádraží je pro Brno v budoucnosti jediná možná," dodává zastupitelka ke kampani, kterou město v současné době vede a která jednoznačně favorizuje odsun nádraží. Referendum, v němž mají lidé o poloze nádraží rozhodnout, je přitom už příští sobotu – 9. října.

Jeden z nově objevených posudků měl přezkoumat Technickoekonomickou studii přestavby železničního uzlu Brno – a odhalil závažné provozní a technické nedostatky. "Jedním z největších problémů, který se dosud nepodařilo vyřešit, je úrovňové křížení nákladního průtahu s osobní dopravou, které neumožní průjezd dostatečného počtu vlaků," říká Martin Ander z koalice Nádraží v centru. Druhý z posudků, na který koalice upozornila, zpochybňuje i ekonomickou stránku zvýhodňování odsunuté polohy nádraží – podklady, které byly poskytnuty firmě Dress und Sommer, která v roce 2002 doporučila odsunutou polohu, například o celých 6 miliard nadhodnocuje modernizaci nádraží ve stávající poloze.

Tento druhý posudek doporučuje přestavět nádraží na jeho současném místě a poukazuje na to, že v hodnocených podkladech nejsou prakticky vůbec vzaty v úvahu výsledky urbanistického řešení zpracovaného pro variantu centrální polohy nádraží. "Tím jsou výrazně potlačeny některé podstatné výhody řešení dle varianty II [v centru] z hlediska potřeb a zájmů města," uvádí se v posudku. Zejména jde o pěší dostupnost stávajícího městského centra i budoucího Jižního centra, velmi dobrá vazba mezi železnicí a MHD, vyřešení problematiky Velkého městského okruhu a naprosto dostačující kapacity parkovacích ploch. Kromě jiného by výhodou zachování nádraží v centru bylo také uspokojivé vyřešení bariérového efektu mezi historickým centrem a budoucím Jižním centrem – ona "bariéra" je přitom jedním z hlavních argumentů zastánců odsunu nádraží: kampaň města je do velké míry založena na tvrzení, že bez odsunu nádraží se nebude moci tzv. Jižní centrum rozvíjet, protože současné nádraží tvoří bariéru tomuto rozvoji.

Reklamní kampaň nerovná se informační

Koalice Nádraží v centru má také výhrady vůči způsobu, jakým město Brno vede informační kampaň o přesunu nádraží. Proto se obrátili na Radu pro reklamu se stížností a její Arbitrážní komise minulý týden vydala rozhodnutí, podle kterého sice do její kompetence případ nespadá, přesto považuje za nezbytné "vyzvat zúčastněné strany a zvláště statutární město Brno jako významný subjekt demokratické správy obce, aby při svých propagačních prezentacích důsledně dbaly na zásadu, že ani propagační prezentace nesmí klamat, a to ani v detailu a ani v souvislostech."

Arbitrážní komise Rady pro reklamu ve svém stanovisku také upozorňuje, že "občané Statutárního města Brna mají nárok na takový svobodný přístup k informacím, aby byli schopni vytvořit si svůj nezávislý, úplný a objektivní názor na předmětnou kauzu". "Z vyjádření Arbitrážní komise vyplývá, že vedení města neumožňuje svým občanům takový svobodný přístup ke všem informacím, aby si mohli vytvořit svůj nezávislý názor. Naopak, za peníze všech občanů vytváří zdání, že jiné argumenty než ty, které podporují odsun nádraží, neexistují," říká mediální koordinátor koalice Nádraží v centru Svatopluk Bartík.

"Brněnští radní tak nehájí zájem všech občanů na svobodný přístup k informacím, ale spíše zájem na prosazení svého názoru," dodává Bartík. Martin Ander z koalice jej doplňuje: "Žádáme politiky ve vedení města, aby začali doporučení Arbitrážní komise RPR respektovat, a okamžitě doplnili informace poskytované občanům o ty studie, odborné posudky a názory, které hovoří o výhodách zachování nádraží v centru a nevýhodách jeho odsunu za Zvonařku." Jedině tak mohou podle něj občané dostat objektivní podklady pro utvoření vlastního nezávislého a úplného názoru.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz