Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Akce v Praze podpoří barmskou Šafránovou revoluci

27. 9. 2007
Jana Sobotková [Econnect] -


-Foto: Andrew Mann- Průvod na podporu pokojných demonstrantů, proti nimž barmský vojenský režim použil brutální násilí, projde dnes v podvečer ulicemi centra Prahy. Průvod, který vyjde v půl sedmé z Provaznické ulice, svolala česká pobočka Amnesty International společně s Barmským centrem v Praze (Burma Center Prague). To připravuje zároveň se společností Člověk v tísni další solidární akci na sobotu.

Průvod v centru Prahy dnes vyjádří nesouhlas s násilným potlačením demonstrací, ke kterému dochází v posledních dnech v Barmě. Bude směřovat k Národnímu divadlu, na zpáteční cestě se zastaví u památníku událostí 17. listopadu na Národní třídě, kde účastníci položí svíčky, a skončí na Jungmannově náměstí.

"Počet uvězněných osob po posledních demonstracích, které v srpnu vyvolalo masivní zvýšení cen benzinu, není zatím potvrzen, pohybuje se však ve stovkách. Mezi uvězněnými jsou představitelé politické opozice, bývalí vězni svědomí i buddhističtí mniši," uvádí Amnesty International. "V posledních dnech použily barmské úřady proti demonstrantům násilí. Existuje vážné nebezpečí, že demonstrace přerostou v krveprolití podobné událostem z roku 1988, kdy byly tisíce pokojných demonstrantů zabity," varuje organizace.

Pozítří, v sobotu 29. září v 18 hodin, položí členové Burma Center Prague spolu se sympatizanty květiny u památníku událostí 17. listopadu 1989 na Národní třídě v Praze. Projeví tak solidaritu s demonstranty v Barmě a uctí památku obětí režimu. "Burma Center Prague a barmští exulanti v Praze hluboce obdivují úspěšný a nenásilný boj za demokracii v Československu, který vedl k pádu komunismu, a doufají, že demokracie a spravedlnost budou stejným způsobem úspěšně nastoleny i v Barmě," uvádějí organizátoři. "Uvítáme účast všech, kdo budou chtít vyjádřit solidaritu s mnichy a jejich stoupenci v Barmě. V řadě zemí světa se téhož dne uskuteční podobné akce organizované Barmánci žijícím v exilu a skupinami, které je podporují."

AI: V Barmě se musí angažovat mise Rady bezpečnosti

Rada bezpečnosti OSN musí okamžitě vyslat misi do Barmy, vyzvala tento týden Amnesty International. " Vyslanci OSN musí pomoci vyřešit naléhavou lidskoprávní krizi, která hrozí přerůst v krveprolití," varuje organizace.

Zásahy proti demonstrantům v Barmě mají už několik obětí na životech. Podle agentury Reuters je mezi nimi i japonský fotograf – zemřel po převozu do nemocnice poté, co byl dnes zasažen střelbou policistů, která rozháněla dav v Rangúnu před pagodou Schulei. Tam se dnes opět shromáždily desítky tisíc protestujících.

Demonstrace, které nyní v Barmě probíhají, jsou podle Amnesty International rozsahem srovnatelné s masovými protesty v roce 1988. Příznivci demokratických změn byli tehdy násilím rozehnáni a tisíce z nich byly zabity. "Lidé v Barmě mají právo vyjádřit pokojně svůj názor, vláda má povinnost jejich práva respektovat. Vysoké nebezpečí ozbrojeného zásahu proti demonstrantům je imperativem pro mezinárodní společenství, které musí jednat. Vojenský režim by měl pochopit, že cena za zopakování krveprolití z roku 1988 by byla velice vysoká," říká generální tajemnice Amnesty International Irene Khan.

Mírové protesty a snahy barmských aktivistů o obnovení demokracie a politického dialogu podpořilo i české ministerstvo zahraničních věcí. "Česká republika důrazně odsuzuje nasazení bezpečnostních složek a použití síly proti demonstrantům v Barmě/Myanmaru. Občané mají právo vyjádřit svůj názor," uvádí se v prohlášení, které ministerstvo vydalo včera v noci. "V souvislosti s informacemi o obětech a zraněných na straně demonstrantů Česká republika znovu a naléhavě vyzývá barmskou vládu, aby se zdržela užití síly a vyřešila situaci mírovými prostředky, propustila všechny politické vězně a zahájila demokratický dialog s opozicí."

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • Burma Center Prague
  • O Autorech

    Jana Sobotková

    Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz