Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zaměstnání s překážkami? Dá se najít řešení

5. 10. 2007 - PRAHA [Econnect]

Lidé se zdravotním postižením, kteří hledají práci, se pravděpodobně setkají s mnoha překážkami: rozhodně je jich více než u lidí bez postižení, uvádí Pražská organizace vozíčkářů. Občanské sdružení, které usiluje o odstranění bariér, mezilidských i ostatních, a snaží se vytvořit vhodné podmínky pro nenásilnou integraci, však také dodává: nabízí se řada možností, jak tyto překážky překonat.

Pomohou nevládky i úřady

Při hledání mohou lidé se zdravotním postižením využít nejen kontakty ze svého okolí, ale i běžné či speciální internetové stránky s nabídkou práce. „Zájemci mohou také oslovit některou neziskovou organizaci věnující se této problematice, která kromě poradenství nabízí i zprostředkování zaměstnání,“ vysvětluje Kateřina Novotná z Pražské organizace vozíčkářů.

Další alternativou je obrátit se na úřad práce. Ten zveřejňuje nabídky, jež jsou označeny jako vhodné pro osoby se zdravotním postižením. Sladění profesních požadavků zaměstnavatele a možností osob se zdravotním postižením bývá však složité – a proto úřady práce zajišťují rekvalifikační kurzy.

Navíc stát přes úřady práce motivuje zaměstnavatele a samotné osoby se zdravotním postižením, aby vytvářeli pracovní místa, kde by mohly osoby se zdravotním postižením uplatnit své schopnosti a dovednosti. Uplatnění na trhu práce jim mohou usnadnit i různé služby. Jednou z nich je podporované zaměstnání - to je vhodné pro lidi, kteří potřebují dlouhodobou individuální podporu před i po nástupu do práce. "Další variantou je práce v chráněných dílnách," uvádí Pražská organizace vozíčkářů.

Kde a jak hledat? Sdružení poradí

Pro všechny, kdo se v různých možnostech nedovedou zorientovat, nevědí, kde je hledat, anebo potřebují podrobnější informace, nabízí Pražská organizace vozíčkářů i poradenskou službu. Lidé se mohou obrátit na poradkyni organizace Kateřinu Novotnou. Ta díky projektu „Inovace služeb podporujících integraci osob se zdravotním postižením“, který je financován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy poskytuje jak poradenské, tak zprostředkovatelské služby zájemcům o zaměstnání i zaměstnavatelům.

Pražská organizace vozíčkářů je sdružením občanů pohybujících se pomocí vozíku, jejich rodinných příslušníků a přátel, kteří s nejlepší znalostí vlastních potřeb poskytují pomoc lidem s podobnými problémy. Organizace vznikla v roce 1991 jako občanské sdružení, jehož cílem bylo poskytovat služby lidem na vozíku, pomoci jim zařadit se aktivně do společnosti a přispět k tomu, aby jejich šance byly vyrovnané podmínkám lidí bez postižení. Postupem času se vytvořilo zařízení nabízející celý komplex na sebe navazujících služeb, prostřednictvím kterých se sdružení snaží obsáhnout potřeby lidí na vozíku a kvalitně a bez prodlev pomoci s řešením konkrétních problémů, podpořit integraci do společnosti a vyrovnávat jejich příležitosti.

Smyslem aktivit organizace není dělat něco za lidi s postižením a jejich rodiny: pracovníci Pražské organizace vozíčkářů směřují své úsilí do vytvoření podmínek pro to, aby i lidé s postižením mohli vést kvalitní a aktivní život sami, uvádí na svých stránkách sdružení. To se svých cílů snaží dosáhnout skrze širokou škálu činností, které jsou v zásadě trojího druhu: cílem koncepční práce je zlepšit legislativní podmínky či veřejnou informovanost a přispět tak k odstranění bariér v architektuře, dopravě nebo zaměstnání, poradenství slouží k poskytnutí pomoci lidem v obtížné situaci a rozmanité služby zajišťované sdružením pak představují řešení konkrétních nesnází souvisejících s životem s postižením.

V rámci své poradenské činnosti a podpory zaměstnávání zdravotně postižených nabízí Pražská organizace vozíčkářů i samotné zprostředkování zaměstnání mezi zájemci ze strany lidí se zdravotním postižením a podniky, organizacemi a institucemi či fyzickými osobami, které nabízejí volná pracovní místa vhodná pro osoby se zdravotním postižením. "Rádi vám také ochotně poradíme, jak si o dané místo zažádat, jak napsat životopis a poskytneme další informace, které by vás mohly zajímat," nabízí sdružení. To na svých webových stránkách nabízí také burzu práce, kterou mohou využít jak zdravotně postižení lidé hledající zaměstnání, tak ti, kdo práci nabízejí.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz