Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni: Darujte dvě hodiny týdně dětem, které potřebují pomoci s učením

5. 10. 2007 - KLADNO [Člověk v tísni / Econnect]

Společnost Člověk v tísni nabízí již druhým rokem v Kladně doučování dětem ze sociálně slabých rodin. Vzdělávání v rodinách je založeno na práci dobrovolníků. „Pro studenty gymnázií a vysokých škol i další zájemce je to příležitost, jak pomáhat druhým tam, kde je to hodně potřeba,“ říká Vendula Karasová, koordinátorka podpory vzdělávání v Kladně. „V minulém roce se v Kladně věnovalo dětem dvacet dva dobrovolníků. Zájem v rodinách je ale mnohem větší, proto bychom byli rádi, kdyby počet dobrovolníků letos překonal třicítku,“ dodává Vendula Karasová.

Doučování dětí je založeno na spolupráci s dobrovolníky. Často se jedná o studenty středních a vysokých škol, kterým je více jak 17 let, ale hlásí se i lidé, kteří do školy už dávno nechodí. Dobrovolníci přicházejí za dětmi jednou týdně přímo do rodin, kde jim pomáhají s přípravou do školy. Jejich zájem musí být dlouhodobý. „Aby pomoc byla účinná, měli by s dětmi zůstat v kontaktu minimálně půl roku,“ upřesňuje Vendula Karasová, která jako koordinátorka poskytuje dobrovolníkům odborné zázemí a je dalším spojovacím článkem mezi dobrovolníky, rodinou a školou.

Pomoc potřebují především malí školáci, kteří se učí číst, psát a počítat. „Dobrovolníci mívají obavy z neznámého prostředí, ale většinou jsou příjemně překvapeni. Rodiny si je často oblíbí. Například pro děti z lokality U Masokombinátu je dobrovolník na doučování otázkou prestiže. Chlubí se, že mají vlastní paní učitelku nebo pana učitele, kteří jsou pro ně často velkým vzorem,“ vysvětluje Vendula Karasová. „Cení si, že někomu stojí za to, aby přišel k nim domů a hodně je to motivuje, aby školu braly vážně,“ dodává Vendula Karasová.

Alena Škuthanová působí v Kladně jako dobrovolnice již rok a půl. Nejdříve doučovala sedmiletého chlapce a v dalším roce se věnovala jedenáctileté dívce. „S malým Nikolou jsme se učili hlavně číst a psát. Jeho největším problémem bylo se soustředit. S Gábinou jsme se věnovali matematice, českému jazyku a angličtině,“ říká Alena Škuthanová. „Obě rodiny mě moc hezky přijaly. Mrzelo mě, že se nám s Nikolou nepodařilo doučování sladit s jeho dojížděním do školy. Bylo by to ale náročné pro nás pro oba,“ říká dobrovolnice. Za nejdůležitější považuje získat dětskou důvěru. „Gábina byla zpočátku velice tichá. Měla problémy se začlenit do dětského kolektivu. Společná příprava do školy byl jediný způsob, jak ji přesvědčit, že vzdělání má smysl a že bez něj by se ocitla na okraji společnosti podobně jako její rodiče,“ doplňuje Alena Škuthanová, která studuje speciální pedagogiku na Univerzitě J. A. Komenského v Praze.

Dobrovolníci, kteří by se rádi zapojili do doučování dětí nebo pomoci při jednorázových akcích, se mohou hlásit Vendule Karasové z kladenského Kontaktního centra společnosti Člověk v tísni v Kladně na telefonní číslo 739 320 295.

V minulém školním roce společnost Člověk v tísni nabízela doučování v rámci podpory vzdělávání v dalších osmi městech České republiky (Libčice nad Vltavou, Praha, Ústí nad Labem, Bílina, Chomutov, Sokolov, Karlovy Vary, Liberec). Dětem tak pomáhalo více jak sto dobrovolníků. Nabídka doučování a volnočasových aktivit tvoří společně se sociálním, právním a pracovním poradenstvím v Kladně balíček služeb pro sociálně slabé rodiny a pomáhá jim při zapojování do společnosti a zlepšení životní úrovně a vzdělanosti.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz