Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Barma: Zahraniční investoři financují vojenský režim

8. 10. 2007
Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva. [Econnect/HRW] -


Čínské, indické, thajské a další společnosti, které provozují svoje obchodní aktivity v Barmě, by měly zajistit, že nebudou přispívat nebo profitovat z porušování lidských práv. Uvedla to ve své tiskové zprávě organizace Human Rights Watch (HRW). Vojenská vláda v Barmě nedávno násilím rozprášila masové demonstrace proti režimu, což mělo za následek mnoho mrtvých, nezvěstných a hromadné zatýkání.

„Společnosti provozující obchodní aktivity v Barmě tvrdí, že jejich přítomnost je konstruktivní a že z ní obyvatelé Barmy mají prospěch. Avšak měly by také odsoudit vládní útoky proti vlastním občanům,“ uvedl Arvind Ganesan, ředitel programu Business and Human Rights HRW. „Mlčet v okamžiku, kdy jsou mniši a ostatní účastnící demonstrací vražděni a zavíráni, není zrovna příklad konstruktivního jednání.“

HRW řekla, že společnosti obchodující v Barmě by měly využít svého vlivu na vládu, aby ukončila současné porušování lidských práv. V současné situaci by měly společnosti požádat vládu, aby ukončila pronásledování, propustila všechny politické vězně a otevřela skutečný dialog s opozicí a etnickými skupinami. Pokud nedojde ke zlepšení situace, společnosti by měly zvážit svoje další působení v zemi.

Podle HRW není vůbec jasné, jaký je příjem barmské vlády z těžby ropy a zemního plynu a jak je s těmito prostředky nakládáno. Ze státního rozpočtu získává největší podíl armáda a na sociální programy, včetně zdravotní péče a vzdělávání, uvolňuje vláda zanedbatelnou částku.

Zahraniční investice v oblasti těžby a zpracování ropy a zemního plynu jsou v Barmě obzvláště významné. Prodej zemního plynu představuje jednotlivý největší zdroj příjmů ve státním rozpočtu. Export zemního plynu představuje podle odhadů zhruba polovinu celkového exportu země v roce 2006.

V současné době se obchodních aktivit v barmském ropném průmyslu účastní společnosti z Austrálie, Číny, Francie, Indie, Japonska, Malajsie, Singapuru, Jižní Korei, Thajska, Ruska a Spojených států.

„Zahraniční investice do barmského ropné průmyslu představují záchranné lano tamější brutální vlády,“ řekl Ganesan. „Obchodní společnosti, které pomáhají financovat armádu, by neměly tvrdit, že násilné akce vlády nejsou jejich problém.“

Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost v EU - návod k použití
http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Související články

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz