Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tisíce skautů postaví už šestou školu v Africe

8. 10. 2007 -, Econnect / Junák / Člověk v tísni

Tisíce skautů z celé republiky se ve dnech 9. až 11. října zapojí do sbírky na pomoc školství v jižní Etiopii, zemi patřící mezi pět nejchudších států světa. Ve stovce českých měst vyrazí skauti do ulic, aby veřejnost seznámili s problémy negramotnosti v afrických zemích. Tento rok se sbírka koná již počtvrté.

"Ze tří předchozích sbírek bylo postaveno již pět škol v etiopských vesnických oblastech, kde chybí školní budovy i kantoři - na jednoho učitele tu mnohdy připadá více než sto dětí. Malí Etiopané musejí do školy docházet několik kilometrů," říká Ondřej Nádvorník, který vede projekty společnosti Člověk v tísni v Etiopii. Z loňské sbírky se postavily dvě nové školy v oblasti Boricha a Teffo Cheffo. Celkem přes 1200 kluků a holek naučí číst a psát a splní se jim jejich sen – žít alespoň trochu lepší život. Negramotnost dosahuje v Etiopii velice vysokého čísla: před 50% Etiopanů nedokáže napsat jednu větu.

Skauting letos slaví sté narozeniny a přesně tolik se letos do sbírky zapojí oddílů – 100. Ve stovce českých měst zažijete skautský africký týden. Lidé se ale mohou těšit také na doprovodné akce: koncerty, divadelní představení, výstavy fotografií a mnohem více. Skauti ale také nabídnou kolemjdoucím etiopskou kávu, pohovoří s nimi a krásách a potížích Etiopie a potěší děti etiopskými hrami a hádankami.

Kromě příspěvku přímo v ulicích měst mohou lidé pomoci prostřednictvím dárcovské SMS ve formátu DMS AFRIKA odeslané na telefonní číslo 87777. Přispět mohou také bankovním převodem na účet 222 444 555/0300. "Na to, aby jedna etiopská dívka nebo chlapec mohli chodit do školy, stačí zhruba 6000 korun," říká Jiří Plecitý, koordinátor afrických projektů ze společnosti Člověk v tísni.

Pro skauty je tato sbírka výjimečnou, připravují se na ni i během roku. „Jsem ráda, že se můžeme s holkama zúčastnit sbírky, jako je Postavme školu v Africe. V oddíle hrajeme i spoustu her s africkým námětem a tak vím, že školy jsou v Africe opravdu potřeba. A my můžeme pomoct, jako by to byli naši kamarádi,“ uvedla šestnáctiletá Pavla Kociánová z Prahy, která se sbírkou pomáhá. „Veřejnosti chceme nabídnout jistotu toho, že jejich peníze pomůžou tam, kde je potřeba a že se Etiopii nové školy opravdu postaví. Navíc – rozvojová pomoc je právě tou správnou cestou, jak pomoci zemím třetího světa,“ dodává Mariana Ermlová, koordinátorka sbírky.

Etiopie: negramotnost, populační růst a špatný přístup ke vzdělání

Podle údajů Světové banky z roku 2001 dosahuje negramotnost v Etiopii šedesáti procent, zatímco průměr v zemích Subsaharské Afriky je necelých čtyřicet procent. Obrovský populační růst (za posledních dvacet let se populace Etiopie zdvojnásobila) a nedostatečný přístup ke vzdělání maří snahy vlády vymanit se ze začarovaného kruhu chudoby a kolotoče hladomorů.

Společnost Člověk v tísni a skauti by proto chtěli, s pomocí občanů České republiky, dětem v jižní Etiopii pomoci získat vzdělání a společně jim postavit novou školní budovu. Projekt klade důraz na podporu školství, aby se Etiopané vzdělávali, a potom byli sami schopní řešit problémy své země. Dalším cílem projektu je zvýšit povědomí české veřejnosti o rozvojové problematice.

Člověk v tísni má v Etiopii stálou misi, vybudované zázemí, několik lokálních expertů, včetně stavebních inženýrů, platnou registraci a další nutné předpoklady k realizaci projektů výstavby základní školy. Za dobu působení organizace byly otevřeny již tři školy.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz