Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přes 450 osob vyjádřilo podporu Barmáncům / Havel, Albright, Wolfowitz a Milinkevich mezi prvními signatáři

8. 10. 2007
Burma Center Prague [Burma Center Prague] -


Více než 450 účastníků konference Forum 2000 v Praze podepsalo během jediného dne "Deklaraci na podporu lidí v Barmě", kterou připravila organizace Burma Center Prague. Signatáři tímto vyjádřili svou sympatii s protestujícími za demokracii v Barmě, odsoudili extrémní použití násilí ze strany barmské armády a žádají okamžité propuštění politických vězňů a poskytnutí informací o jejich pobytu. Zároveň žádají Čínu, Rusko a Indii o zastavení své podpory barmskému režimu a vyzývají k uvalení mezinárodního embarga zbraní na Barmu.
Mezi prominentními signatáři deklarace jsou Václav Havel, Madeleine Albright, Paul Wolfowitz, Alyaksandar Milinkevich, Karel Schwarzenberg, Magdalena Vášáryová, Jacques Rupnik, Andrée Glucksmann, Tomáš Halík, Ján Kubiš, Sir Robin Christopher, Sir Frank Lampl, Adam Michnik, Huseyin Bagci, Christiane Amanpour, Philip Dimitrov a Jiří Dienstbier. Mezi dalšími osobnostmi jsou poslanci, senátoři, ministři ČR a velvyslanci.
"Jsme ohromení touto úžasnou podporou", říká Sabe Soe, spoluzakladatelka Burma Center Prague. "Je to jasný vzkaz pro barmský režim, a velmi důležité povzbuzení pro lidi trpící a bojující v Barmě!"
Tuto deklaraci navrhlo a poskytlo Burma Center Prague, nezisková organizace s účastí členů barmské komunity v České republice a jejich podporovatelů. S laskavou podporou organizace Člověk v tísni a organizátorů Fora 2000 byla tato deklarace prezentována na konferenci Forum 2000. Členové Burma Center Prague rovněž nabízeli visačky s mezinárodní buddhistickou vlajkou, čímž mohli účastníci konference otevřeně vyjádřit svou podporu demokratickému hnutí v Barmě a uctit mnichy, kteří se rozhodli riskovat své životy pro blaho země. Burma Center Prague bylo založeno v roce 2006 barmskou exilovou komunitou v České republice, aby se zabývala problematikou Barmy na místní a mezinárodní úrovni. Další informace naleznete na: www.burma-center.org, nebo kontaktujte: info@burma-center.org.
Součástí této tiskové zprávy je text Deklarace v angličtině.

* *** *

Declaration in Support of the People of Burma


We, the undersigned,

Express our sympathy for the protests by monks and their supporters in Rangoon and other towns of Burma against the Burmese regime;

Support their demand for democracy, justice and equal distribution of the country's wealth to the people;

Express our grave concern at the crackdown on the demonstrators by the army and police forces;

Strongly condemn the use of extreme violence against unarmed monks and civilians;

Condemn the permanent intimidation and oppression of the Burmese opposition;

Demand the immediate and unconditional release of all political prisoners in Burma who have been arrested before and in connection with the crackdown;

Demand that international aid organizations like the Red Cross have immediate and unhindered access to people in need of their services;

Demand the immediate and unconditional release of the Nobel Peace Prize Laureate Daw Aung San Suu Kyi;

Demand immediate and impartial investigations into raids on monasteries during the crackdown by police forces;

Demand immediate and accurate information on the whereabouts of persons missing after their arrest;

Demand that Burmese people be able to freely express their opinion in public without having to fear reprisals and that a free press be able to report inside Burma and on Burma to the world;

Urge the international community and in particular China, Russia and India to support the United Nations in their efforts to help the people of Burma;

Urge China, Russia and India to immediately cease supporting the Burmese regime and to cease delivering arms and army supplies to the Burmese regime; and

Call for an international arms embargo on Burma.


Prague, 8 October 2007

at the FORUM 2000 Conference Burma Center Prague

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
AI vyzývá k zbraňovému embargu na Barmu
Amnesty International (AI) se dnes obrátila na Radu bezpečnosti OSN a vyzvala ji, aby bez prodlení uvalila mezinárodní zbraňové embargo na Barmu (Myanmar). Tamní ozbrojené síly násilně zasahují proti lidem požadujícím demokratické reformy. Ze země přicházejí zprávy o úmrtích, vážných zraněních a masovém zatýkání.

AI také apelovala na hlavní dodavatele zbraní do Barmy, aby zastavili přímé i nepřímé transfery zbraní, munice a vojenské pomoci. Výzva směřuje především k Číně a Indii, dále k Rusku, Srbsku, Ukrajině a sdružení zemí asijského regionu ASEAN, které představují hlavní dodavatele zbraní do Barmy.

Evropská unie uvalila zbraňové embargo na Barmu v roce 1988, USA pak v roce 1993.

„Je třeba vyslat k barmským vojenským vůdcům jednoznačný signál, že jejich brutální zásahy proti pokojným demonstrantům nebude žádný člen mezinárodního společenství tolerovat nebo dokonce podporovat,“ uvedla Irene Khan, generální tajemnice AI.

AI se obává, že skutečný počet zabitých barmských demonstrantů je vyšší, než uvádějí oficiální zprávy. Jenom v Rangúnu bylo podle odhadů zadrženo na tisíc osob. Sílí riziko, že zatýkání bude pokračovat.

„Je nepřijatelné, aby státy nadále dodávaly zbraně vládě, která je dlouhodobě zodpovědná za vážné porušování lidských práv a v tuto chvíli neváhá užít násilí proti lidem, kteří pokojným způsobem vyjadřují protest,“ dodala Irene Khan.

S ohledem na vyostřenou situaci a hrozbu dalšího násilí AI již dříve vyzvala Radu bezpečnosti OSN k razantnější akci než dosud. OSN musí vyslat do země svou misi a aktivně se zapojit do zastavení násilností.


Další informace o dodávkách zbraní do Barmy

Čína
Od roku 1988 Čína dodává barmské armádě velké množství zbraní a vojenského materiálu, včetně tanků, pancéřovaných armádních vozidel, houfnic, protitankových střel a protiletadlových zbraní. Čína o svých zbraňových vývozech neposkytuje informace pro potřeby OSN.

Indie
V lednu 2007 přislíbilo indické ministerstvo zahraničních věcí, že dá „kladnou odpověď“ žádosti barmské vlády o vojenské vybavení. V dubnu armádní síly Indie a Barmy provedly společná vojenská cvičení. AI obdržela informace o kontraktu, dle kterého má Indie Barmě dodat množství vojenského vybavení včetně tanků a letounů, radarů či ručních zbraní. Tyto zbraně navíc s velkou pravděpodobností obsahují součástky, technologie a munici vyrobenou členskými státy EU a také USA.

Ruská federace
V roce 2007 Rusko oznámilo OSN, že v uplynulém roce do Barmy vyvezlo 100 kusů dělostřeleckých systémů velkého kalibru. V roce 2001 vyvezlo do Barmy 4 bojové letouny a o rok později dalších 10 těchto strojů.

Srbsko
Mezi lety 2004 a 2006 Srbsko dle informací pocházejících z celních registrů dodalo Barmě velké množství zbraní a munice.

Ukrajina
V dubnu 2004 souhlasila státem vlastněná zbrojní společnost UkrpetsExport s desetiletou smlouvou na dodávku tisícovky pancéřových vozidel. Hodnota obchodu údajně překročila 500 milionů amerických dolarů. Podle informací poskytnutých OSN Ukrajina vyvezla vojenský materiál do Barmy také v letech 2003 a 2004.


Pro více informací a zprávu AI o dodávkách zbraní do Barmy kontaktujte:
Amnesty International ČR
E-mail: press@amnesty.cz
Tel.: +420 224 243 600
Mobil: +420 724 133 134
Žádné olympijské hry v Číně bez lidských práv v Barmě
Ve čtvrtek dne 4. října 2007 v 16:00 budou protestovat členové Burma Center Prague spolu s organizacemi Amnesty International a Člověk v tísni před Velvyslanectvím Čínské lidové republiky v ČR, ul. Pelléova 22, Praha 6, proti podpoře barmského režimu čínskou vládou. Nezisková organizace Barmánců v ČR tímto způsobem chce vyjádřit názor, že se olympijský duch zakládá na uznávání lidských práv a že je nepřípustné, aby Čína jako hostitel olympijských her v roce 2008 kryla barmský režim a bránila mezinárodnímu společenství, aby zasáhlo a pomohlo protestujícím barmským mnichům i veřejnosti. Touto akcí se připojujeme k celosvětové kampani.

Čína má v sousední Barmě významné ekonomické a strategické zájmy. Obchod mezi Barmou a Čínou je hlavním důvodem, proč je ekonomické embargo EU a Spojených států amerických proti barmskému režimu téměř neúčinné.

V lednu 2007 Čína spolu s Ruskou federací vetovaly v Radě bezpečnosti OSN přijetí rezoluce, která měla mimo jiné odsoudit barmskou vládu za brutální potlačování opozice a požadovat propuštění všech politických vězňů v Barmě. Čína současně hraje klíčovou roli v mezinárodních snahách o vyvíjení tlaku na barmský režim.

Burma Center Prague upozorňuje na to, že nastolení právního státu a demokracie v Barmě je ve vlastním zájmu Číny i z ekonomického hlediska.

Uvítáme účast všech, kdo budou chtít vyjádřit solidaritu s mnichy a jejich stoupenci v Barmě.


Pro další informace nás prosím kontaktujte na adrese/čísle:
www.burma-center.org, info@burma-center.org
tel. 603 932 140

Barmská komunita v České republice spolu s českými a mezinárodními podporovateli Barmy v roce 2006 založila nevládní a neziskovou organizaci Burma Center Prague, o.p.s. (česky: Barmské centrum Praha).
Související odkazy
  • Forum 2000
  • Související články

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz