Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pražské matky zahájily projekt Vím, co dýchám

9. 10. 2007 - PRAHA [Pražské matky / Econnect]

-foto-
-foto-
Děti mohou díky svým vědomostem o ovzduší v budoucnu změnit prachuplnou Prahu v místo, kde se dobře dýchá a žije. Alespoň o to usiluje projekt pro základní školy, který v těchto dnech zahájil na ZŠ Sázavská. Děti získají nejen znalosti, ale budou sami po celý rok měřit čistotu ovzduší a výsledky prezentovat veřejnosti.

Ročenka Českého hydrometeorologického ústavu z roku 2006 informovala o nezáviděníhodném prvenství Prahy. V prašnosti, způsobené zejména dopravou, překonala metropole průmyslovou Ostravu a je nejprašnějším městem České republiky. Překračování limitů přitom nelze nijak postihovat.

Kvalita ovzduší však není neměnný fakt, každý zvlášť a všichni dohromady ji ovlivňujeme svou činností a úřady někdy svou nečinností. Je třeba co nejdříve seznamovat zejména mladé lidi se souvislostmi mezi dopravním chováním a kvalitou ovzduší a s odpovědností i pravomocemi úřadů.

Pražské matky proto ve spolupráci se Zdravotním ústavem Středočeského kraje se sídlem v Kolíně a s finanční podporou pražského magistrátu zahájily 8. října projekt Vím, co dýchám, jehož hlavními aktéry budou žáci 8. a 9. tříd ZŠ Sázavská v Praze 2. Během tohoto projektu se děti seznámí s problematikou ovzduší - zdroji jeho znečištění, vlivem znečištění na zdraví i možnostmi zlepšení situace a budou informovány o rolí úřadů v této problematice.

Poznávání nezůstane jen v rovině suché teorie, děti budou po zaškolení odborníky samy měřit a vyhodnocovat znečištění ovzduší prachovými částicemi. Půjde o indikativní měření, které proběhne v několika kampaních během celého roku. Při něm budou děti vyměňovat filtry v měřícím přístroji, povedou si denní záznamy a na konci ročního projektu zhodnotí pod vedením odborníků ze Zdravotního ústavu výsledky měření, které budou prezentovat veřejnosti, novinářům a úřadům.

Koncentrace prachu v pražských ulicích a v našich plicích může klesnout. Dokazuje to příklad sedmimilionového Londýna, kde koncentrace mikročástic prachu je třikrát nižší než v naší metropoli, která na tom není dobře ani ve srovnání s dalšími evropskými městy. Na osmdesáti procentech území Prahy překročilo naměřené množství hrubých částic o velikosti 10 mikronů limitní hodnotu. Největším zněčišťovatelem je pochopitelně doprava. Výfuky automobilů narozdíl od dřívějších kysličníků síry do ovzduší vypouštějí kysličníky dusíku, karcinogenní aromatické uhlovodíky a především prach. Pro zdraví jsou zejména nebezpečné jeho nejjemnější částice, které dráždí dýchací systém, mohou na sebe navázat karcinogenní látky a způsobovat tak rakovinu.

Zdravotníci tvrdí, že mikročástice prachu jsou karcinogenní samy o sobě. Zvyšují nemocnost i úmrtnost na respirační onemocnění. V městských oblastech existuje silný vztah mezi rozptýlenými částicemi a dětskou úmrtností.

Pražské matky jsou přesvědčeny, že praktické vědomosti a zkušenosti dětí mohou v budoucnu způsobit v pražském ovzduší změnu k lepšímu. Sdružení proto bude usilovat o rozšíření projektu do co největšího množství škol.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz