Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jak se žije po tsunami?

17. 10. 2007 - PRAHA [Econnect / Charita ČR]

Komponované večery Život po tsunami připravuje pro zájemce z měst v celé ČR Charita. Prostřednictvím besed, fotografií a za hudebního doprovodu budou představeny charitní projekty v Indonésii a na Srí Lance. Večery se konají v Hradci Králové (23. 10.), Plzni (24. 10.), Českých Budějovicích (25. 10.), Brně (31. 10.), Litoměřicích (1. 11.) a Ostravě (8. 11.).

Součástí komponovaného večera bude debata s pracovníky Charity na téma rozvojové spolupráce České republiky, představení charitních projektů v Indonésii a na Srí Lance, hudební vystoupení a výstava fotografií Petra Šilhánka. "Věříme, že touto akcí vzbudíme u české veřejnosti zájem o projekty zahraniční rozvojové spolupráce," uvádějí organizátoři.

Charita pro Indonésii a Srí Lanku

Dne 26. prosince 2004 byly indonéské provincie Aceh a Severní Sumatra zasaženy zemětřesením o síle devíti stupňů Richterovy stupnice a ničivou vlnou tsunami. Obrovská masa mořské vody, nesoucí s sebou trosky budov a zeminu, se hnala až pět kilometrů do vnitrozemí a cestou ničila domy, školy a chrámy, silnice a mosty, telekomunikační a elektrifikační síť, úrodu, zavlažovací systémy, nástroje zemědělců a rybářů a zásoby potravin a paliva. Celkem 173 741 osob přišlo při katastrofě o život, z nich bylo pohřbeno jen 93 482, ostatní jsou nezvěstní. 694 760 ososb bylo připraveno o střechu nad hlavou. Osud statisíců Acehanů tak dnes závisí nejen na poskytování okamžité humanitární pomoci, ale zároveň i na projektech dlouhodobé asistence.

Charita dosud shromáždila na sbírkovém kontě pro Indonésii přes 26 milionů korun. Díl shromážděných prostředků byl využit na okamžitou pomoc (nákup jídla, oblečení, pokrývek, pracovního náčiní ) a na psychosociální pomoc určenou lidem v uprchlických táborech (realizováno přes ICMC organizaci, 18 měsíční projekt). Koncem února 2005 Sdružení Česká katolická charita vyslalo do Indonésie tým tří pracovníků, kteří se seznámili se situací na místě a s rozsahem škod napáchaných tsunami. Charita zároveň otevřela stálou kancelář v hlavním městě nejvíce postižené provincie Aceh, v Banda Acehu. Charita realizuje projekty jak přímo v městě Banda Acehu, tak také v odlehlých vesnicích v regionu Lamno a Calang. Jádrem samostatných projektů Charity v Indonésii je v současné době obnova prostředků obživy ve vesnických komunitách, stavba trvalých obydlí, podpora dětí v uprchlických táborech formou výuky tradičních tanců, rozvoj indonéských neziskových organizací a distribuce potravinové a nepotravinové pomoci.

Na Srí Lance se Charita soustředí na rybářské komunity obývající zaostalou, postiženou oblast na východním pobřeží ostrova, v provincii Batticaloa, jelikož rybáři patří k nejhůře postiženým skupinám obyvatelstva po tsunami. V první fázi rychlé pomoci byly opraveny dva nemocniční komplexy a krevní banka nemocnice Mahamodra v regionu Galle a také kliniky ve městě Galle, dalšími aktivitami Charity bezprostředně po tsunami byly podpora přesídlení lidí ve vesnici Navalady, distribuce v uprchlickém táboře Tirukkovil, zásilka humanitární pomoci do vesnice Unawatuna a krizová intervence pro děti.

V dubnu 2005 byla zřízena stálá kancelář české Charity na Srí Lance, která se nachází ve městě Batticaloa, na východě ostrova. "Došlo zde k obrovským ztrátám na životech, a proto se soustředíme na psychosociální pomoc lidem žijících v uprchlických táborech, na překonávání traumatu z prožitého neštěstí a ztráty blízkých a strachu z moře, který je ve všech lidech přítomen. Dále poskytujeme materiální asistenci v podobě nákupu lodí a pracovního materiálu , která je podpoří při jejich návratu zpět do normálního života. Při obnově prostředí se soustředíme na projekty, které budou napomáhat kultivaci životního prostředí a budou vytvářet v dětech i dospělých vztah a odpovědnost k jejich životnímu prostředí. Zároveň sázení zeleného pásu kolem moře zmenší jejich strach z případného dalšího neštěstí," uvádí Charita.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz