Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zasukované tkaničky pomohou lidem odkázaným na vozík

1. 10. 2004
Jana Sobotková [Econnect] -


- Dobrovolník nabízí benefiční tkaničku -

"Ať osobního asistenta sama nikdy nepotřebujete," loučí se přáním dobrovolník, který nabízí kolemjdoucím za finanční příspěvek zasukovanou žlutočervenou tkaničku. Sbírka Zasukované tkaničky, která včera a dnes probíhá v Brně a Olomouci, má za cíl získat prostředky na speciální služby, které umožní nezávislý život tělesně postiženým. Každý, kdo přispěje, tak pomůže k zajištění osobní asistence, bezbariérové dopravy, kompenzačních pomůcek, podpory vzdělávání a podpory pracovního uplatnění.

Veřejnou sbírku organizují sdružení Liga za práva vozíčkářů a Trend vozíčkářů. Ta sdružují zdravotně postižené občany regionu a zároveň poskytují sociální služby, jako jsou například osobní asistence nebo speciální doprava imobilních osob. "Symbolem sbírky jsou zasukované dvoubarevné tkaničky, které mohou být symbolem zauzlovaného lidského osudu, provázanosti dobra a zla nebo prostým předmětem každodenní potřeby, který může být pro člověka s postižením tvrdým oříškem," vysvětlují organizátoři.

Do sbírkové akce se zapojili dobrovolníci z vysokých i vyšších odborných škol. "V Olomouci je to přibližně patnáct dvojic a dalších sedm v okolních obcích, v Brně asi pětadvacet dobrovolníků," říká koordinátorka sbírky Hana Valová z Ligy za práva vozíčkářů. "Zapojili se také naši klienti – vozíčkáři," dodává. Oslovovat kolemjdoucí se žádostí o příspěvek budou dobrovolníci dnes přibližně do pěti hodin, na jednom z brněnských sběrných míst – v centru Olympia – až do osmi hodin večer.

Kolik lidé celkem přispějí, budou organizátoři vědět příští týden, a tuto informaci ihned zveřejní na stránkách sbírky www.tkanicka.cz. "Přispěje přibližně každý třetí oslovený, většinou mladí lidé, ze starších většinou ženy," říká Petr Rychtecký, který nabízel tkaničky na brněnském náměstí Svobody. "Těch, kdo reagují nevšímavě, je jen málo," říká a upřesňuje, že většinou lidé přispívají v desetikorunách. Do pokladničky někdo vhodil i papírovou stokorunu. "Vyloženě negativních reakcí je ještě méně. Třeba ať si jdu za Klausem nebo za Havlem," dodává se smíchem.

Sbírková akce v ulicích Brna a Olomouce je však jen součástí tříletého trvání sbírky. "Jde o jednu z prvních akcí sbírky, budeme usilovat také o využití dárcovských SMS, na jaro příštího roku se připravují happeningy a další akce," vyjmenovává Hana Valová. Ti, kdo si nestačili žlutočervenou tkaničku koupit na ulici od dobrovolníků, mohou přispět na konto sbírky s číslem 192100910/0300. "Tento bankovní účet je připraven přijmout jakoukoliv vaši podporu. Na vozíku se může ocitnout každý z nás," vyzývají organizátoři.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Internetové tipy Econnectu
Blind Friendly Web: přehled stránek přátelských k nevidomým uživatelům.
Internet proti rasismu
IT právo: informační server o internetovém a počítačovém právu
Itrain-online: portál školících materiálů v oblasti využití internetových technologií v občanském sektoru
Rapid Response Network: asistence s mirrorováním ohrožených stránek

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz