Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Soutěže o Kyselou a Zlatou žábu jdou do finále

25. 10. 2007 - PRAHA [Econnect / Žába na prameni]

Vadí vám nekorektní sexistické výroky v médiích, politice, kultuře, vědě i kolem vás? Pošlete výrok a jméno autora či autorky do soutěže o Kyselou žábu, vyzývá občanské sdružení Žába na prameni. To zároveň žádá o tipy do soutěže o Zlatou žábu. Ta ocení výrok, situaci nebo čin směřující k rovným příležitostem a ke společnosti bez předsudků.

O tom, kdo získá Kyselou žábu letos, stále ještě mohou rozhodovat tipy zaslané Žábě na prameni. Kyselých žab bude uděleno hned několik – v různých kategoriích: do kategorie "sexistická situace ze života" je nominováno například zvolení Lucie Talmanové předsedkyní výboru pro slaďování rodinného a profesního života. Adeptkou pro kategorii "sexistický výrok novinářky/novináře" je redaktorka MF Dnes Lucie Protivanská za svůj článek Manželka versus milenka. V kategorii "sexistický výrok političky/politika" v loňském roce s přehledem vyhrály výroky premiéra Mirka Topolánka, a také letos bude premiér horkým favoritem.

V kategorii "sexistický výrok osobnosti ze světa kultury, vědy, sportu" jsou nominováni například psychiatr Cyril Höschl či zpěvák Radek Banga (Gipsy). Ten prohlásil: "Od ženských chci v první řadě respekt, klid a psychický zázemí. Nesmí mě stresovat, unavovat, nesmí se hádat. Musí pochopit, že jsem dominantní. Holka musí být podřízená mně, ale není služka- musí to brát jako svým způsobem čest. Být zdvořilá, slušná, pokorná."

Také vítěze nebo vítězku na cenu Zlatá žába nominuje veřejnost, cena se uděluje těm, kteří či které svými výroky, skutky a postoji naopak posouvají problematiku rovných příležitostí žabími skoky a skůčky dopředu, směrem k otevřené, demokratické a spravedlivé společnosti. V loňském roce cenu získali novinář Martin Fendrych, redaktor Josef Chuchma a nakladatelka Marie Noe Chřibková.

Vítězky a vítězové si vloni odnesli hodnotnou sochu Žáby a letos na ně čekají úžasné žabí grafiky výtvarnice Sylvy Francové a samozřejmě večer plný překvapení, slibuje Žába na prameni. "Pokud se chcete do soutěží zapojit, máte poslední šanci! Své tipy posílejte pomocí nominačních formulářů, které najdete na www.zabanaprameni.cz/kysela/," vyzývá sdružení.

Druhý ročník soutěže o Kyselou a Zlatou žábu vyhlásilo občanské sdružení Žába na prameni v červenci 2007. Soutěž je stále otevřená, tipy je možné posílat do 30. listopadu. Ocenění budou udělena 15. prosince na slavnostním večeru Jedna žába za druhou v pražském divadle Minor. "Dobře namířené kritiky není nikdy dost. Pomozte nám směřovat ji tam, kde dosud vládne stereotyp a diskriminace," vyzývá Žába na prameni.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

5. 11. 2007
6. 11. 2007
dáša
6. 11. 2007
Zdena

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz