Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Romské neziskovky chtějí čerpat evropské peníze

25. 10. 2007 -, Econnect / Altus

Posílit znalosti a dovednosti představitelů romských neziskových organizací Pardubického kraje: to je cílem vzdělávacího programu podpořeného Globálním grantem Nadace rozvoje občanské společnosti, který už více než rok realizuje občanské sdružení Altus. Zapojeny jsou i organizace pracující s romskou komunitou.

„Vzdělávání probíhalo v oblastech strategického řízení a plánování, managementu organizace, základů ekonomiky a účetnictví, administrace projektů či komunikace a prezentačních dovedností,“ popisuje náplň projektu předsedkyně sdružení Altus Naděžda Gutzerová.

Frekventanti si také vyzkoušeli o tvorbu projektu nanečisto. „Během víkendového setkání si účastníci vyzkoušeli napsat projekt, který by bylo možné podat na Evropskou unii, a to přímo do specializovaného programu, který je určen pro tvorbu žádostí,“ přibližuje praktickou část koordinátorka Marta Válková. Účastníci zejména uvítali také vysvětlení obsahu jednotlivých položek spjatých s tvorbou rozpočtu.

Vzdělávání neziskovek si pochvaluje předseda pardubické Městské romské rady Andrej Horváth: „Naše organizace se zabývá podporou integrace Romů do společnosti a v roce 2006 jsme měli šedesát klientů. Do budoucna bychom chtěli naše služby rozšířit, což se neobejde bez nejrůznějších dotací, a proto jsme se rádi zapojili do vzdělávání, které bylo velmi přínosné.“

Projekt byl primárně zaměřen na romské neziskové organizace, ale šanci dostaly i organizace pracující s romskou komunitou. „Když naše organizace chce pracovat s romskými spoluobčany, využil jsem možnosti se s představiteli řady romských neziskovek seznámit právě na jednotlivých lekcích daného projektu. Vytvořila se velmi příjemná atmosféra, kde jsme si v jednotlivých volných chvilkách vyměňovali názory či poznatky na práci s danou sociální skupinou. Poznal jsem řadu nových přátel, se kterými budu nadále v úzkém kontaktu i po absolvování kurzu. Jako velice zajímavé by bylo zpracování společných projektů ESF k řešení sociální prevence, zejména v oblasti zaměstnanosti a vytvoření pracovních příležitostí,“ pochvaluje si kurs manažer obecně prospěšné společnosti SOPRE CR Petr Krejčík. „V případě, že ve svém okolí narazím na romské spoluobčany, kteří by měli zájem si ustavit svoji neziskovku, rád jim organizačně či obsahově pomohu a i tím maximálně využiji toho, že jsem mohl absolvovat daný projekt,“ dodává.

Projekt Posílení kapacity romských NNO poskytujících sociální služby v Pardubickém kraji byl podpořen částkou 621 380 Kč Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Jeho realizátorem je Občanské sdružení Altus a partnery projektu jsou Pardubický kraj, město Chrudim, město Pardubice, město Svitavy, Romane Čhave - nadační fond Jaromíra Stibice a Koalice nevládek Pardubice.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Občanské sdružení Altus

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz