Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výstava karikatur upozorňuje na politickou situaci v Barmě

30. 10. 2007
Christoph Amthor [Burma Center Prague] -


Politické karikatury mají v Barmě značný význam jako způsob vyjádření názoru navzdory cenzuře. Práce jednoho z nejvýznamnějších současných barmských karikaturistů Harn Lay bude v listopadu k vidění v Praze. Vernisáž se koná v pátek 2. listopadu 2007 v 17:30 v Kulturním centru zahrada, Malenická 1784, Praha 4 – Chodov.

Jedna z nejostřejších diskuzí ve vztahu umění a etiky se týká otázky, jak lze skloubit náměty o lidském utrpení se zobrazením v komickém duchu. Právě v českých dějinách je možno uvést četné úspěšné příklady tohoto spojení. Současný spisovatel Jiří Kratochvil to formuluje dokonce takto, že některé věci jsou tak strašné, že není ani alternativa, než s nimi zacházet s humorem.

Zatímco v Čechách autoritativní režim již neexistuje, v jihovýchodoasijské Barmě ještě přetrvává. Přísná cenzura všeho tisku značně překáží veřejnému šíření politické kritiky. Tato situace spolu se jazykovými bariérami mezi etnickými skupinami vedla k významné roli barmských karikaturistů.

Jeden z nejslavnějších je Harn Lay, podle etnické příslušnosti Šan. Svoji kariéru začal po studiu na rangúnské vysoké škole výtvarných umění nejdřív v oblasti kinematografie: ve městě Taunggyi, ve svém domovském státě Šan, byl malířem plakátů kin, které se dodneška v Barmě většinou vyrábí ručně. V roce 1988 se však účastnil povstání, ke kterému se brzo připojili studenti, dělnici, podnikatelé, umělci, mniši a dokonce někteří zástupci armády. Tento pokus lidu získat demokracii a svobodu byl krvavě potlačen vládou. Harn Lay se rozhodl spolu s mnohými ostatními utéct do sousedního Thajska.

Nejprve chtěl kreslit karikatury docela tradičně jen černými čarami. Brzo pak začal malovat barvami. Karikatury musí podle něho přitáhnout pozornost, poněvadž podle něj je humor prostředek, jak upozornit veřejnost na nepříjemná témata: "Karikatury musí obveselit lidé, avšak zároveň musí vyvolat povědomí o tom, co se děje kolem nich." Rozvinul výrazný styl, ale neztrácel z dohledu ani osud svých krajanů doma v Barmě. "Když někdo podvádí nebo potlačí druhého, tak já chci stát po boku oběti a ilustrovat její příběh," vysvětlil jednou svůj názor před výstavou v Bangkoku.

Soubor rozšířený o nejaktuálnější díla bude brzo možné vidět v Praze. "Doufám, že Češi budou sympatizovat s úsilím Barmánců o demokracii, když uvidí moje obrazy a karikatury, které ilustrují, jak lidé v Barmě skutečně žijí," těší se Harn Lay. Výstava pod názvem "Humor plný vzdoru" ukáže víc než 30 karikatur umělce Harn Lay poprvé v České republice. Vernisáž se koná v pátek, 2. listopadu 2007 v 17:30 v Kulturním centru zahrada, Malenická 1784, Praha 4 – Chodov. Výstava potrvá do 30. listopadu 2007, vstupné je zdarma. Pořadatelem je nezisková organizace Burma Center Prague.

Christoph Amthor

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost v EU - návod k použití
http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Související tisk. zprávy

O Autorech

Christoph Amthor

autor je spoluzakladatel organizace Barmské centrum Praha (Burma Center Prague, o.p.s.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz