Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jen někteří ježci nyní potřebují naši pomoc

4. 10. 2004 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
Ježci, kteří lidé na podzim nacházejí a nosí do záchranných stanic, nemusí ještě potřebovat lidskou pomoc. Upozorňuje na to Český svaz ochránců přírody a zároveň vysvětluje, jak ježka, který pomoc skutečně potřebuje, poznáme. Důležitá je především jeho váha a reakce. Řada z ježků, které v říjnu potkáme, by se stihla ještě vykrmit sama, řada mláďat, která najdeme, nejsou ve skutečnosti opuštěná. Pokud však ježek skutečně potřebuje lidskou pomoc, můžete se o něj postarat i vy.

Naše pomoc ježkovi, kterého najdeme u lidských obydlí, má smysl, jestliže najdeme v říjnu mládě vážící pod 250g, nebo v listopadu méně než 500g. Velkou roli zde hraje také počasí. Ježci upadají do zimního spánku při poklesu noční teploty pod bod mrazu. V této době by měl mít tvor alespoň 600g. To, že ježek váží více než 250 g poznáme tak, že se nevejde do jedné dlaně. Na konci října by už ježek měl vážit půl kila.

Další pomůckou, jak poznat nemocného a vysíleného ježka jsou jeho reakce. Pokud ježka najdeme za dne a při náznaku nebezpečí se stočí do klubíčka, je v pořádku. Teprve když najdeme ve dne ježka na chodníku nebo na místě, kde normálně nemá co dělat, a nestočí se do klubíčka, pak potřebuje pomoc.

ČSOP doporučuje odnést takové zvířátko do stanice pro handicapované živočichy. Kontakty a další informace se dozvíte na stránkách ČSOP. O ježka se také můžete postarat sami. Podrobné informace jak na to nabízí například Záchranná stanice živočichů v Plzni.

Pokud chcete ježkům v přírodě ulehčit hledání vhodného místa k přezimování, můžeme jim vyrobit budku. ČSOP vám radí, jak ji udělat.

A jací ježci u nás žijí?

Ježek západní se vyskytuje v široké oblasti od Broumovského výběžku až na jih do Třeboňské oblasti. Je tmavý, kolem očí má temné brýle. Bodliny jsou nepravidelně světle a tmavě páskované a na hřbetě pravidelně uspořádané.

Ježek východní se vyskytuje v ostatních částech naší republiky. Je menší, šedobíle zbarvený, mladí jedinci mají tmavší hlavu a bílou skvrnu na hrudi. Bodliny jsou různobarevné a nepravidelně uspořádané.

Oba vedou tentýž způsob života. Jsou noční tvorové a přes den odpočívají v křovinách pod listím nebo v hromadě kamení. Za potravou se vydávají za soumraku, dupou, haraší a při požírání potravy funí a mlaskají. Jsou to hmyzožravci živící se vedle hmyzu také měkkýši, různými plazy, dešťovkami apod. Rozhodně jim neprospívá mléko apod. Ježci zimu přespávají pravým zimním spánkem - tzv. hibernací. Tělesná teplota klesá až na 2°C po dobu až pěti měsíců, při zimním spánku ztrácejí až 20% své tělesné váhy. Žijí nejraději v listnatých lesích, parcích, zahradách a křovinatých mezích.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz