Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Alternativa 2007 vstupuje do patnáctého ročníku

21. 11. 2007 -, Econnect/Unijazz

-foto-
-foto-
Letos již po patnácté se uskuteční hudební festival Alternativa. Festival se snaží mapovat tendence v okrajových hudebních žánrech bez stylového omezení v návaznosti na vývoj moderní hudby. Mezi nejvýznamější osobnosti letošního ročníku bude letos bezesporu patřit francouzský avantgardní umělec Hector Zazou, který představí unikátní projekt vizuální hudby Quadri{+}Chromies.

"V programu festivalu dostává prostor jazz, world music, alternativní rock, experimentální elektronika, soudobá vážná hudba, nejrůznější typy hudebních fúzí a další žánry, přičemž ve výběru účinkujících souborů či projektů je kladen důraz především na osobitost jejich uměleckého vyjádření. Patnáctý ročník se také lehce ohlédne za historií festivalu. Hned v úvodním večeru, kdy v klubu Delta, jednom z prvních míst, kde festival probíhal, vystoupí hudebníci, kteří se zúčastnili prvního ročníku festivalu v roce 1993," uvedla mluvčí festivalu Adéla Kebrlová.

Alternativa i letos přiváží projekty, které jsou naprosto různorodé, a to jak podle žánrů, ze kterých vycházejí, kulturních kořenů jejich autorů, technologií, které používají, či kombinací všeho. A stále je pro ni charakteristické objevování nového, ať už jsou módní trendy jakékoliv.

Navíc jde o sevřený festival, na jehož půdě se mohou setkávat umělci mezi sebou i s diváky a novináři, a ne pouze sled jednotlivých koncertů. Připomeňme si například úžasné noční jam sessions v roce 1999 v klubu Skanzen, kdy v Praze strávili skoro týden hudebníci z Filadelfie a u večerních jamů se sešli např. s egyptskou kapelou Sharkiat či jam sesions v Jazzklubu Železná. A někteří hudebníci se do Prahy vracejí, jako např. člen skupiny Magma, která v Praze zahrála poprvé na Alternativě v roce 2005, James Mac Gaw, který od té doby v Praze tráví minimálně část roku a pracuje na nových projektech s českými hudebníky.

S unikátním projektem vizuální hudby Quadri{+}Chromies letos přijede světoznámý avantgardní umělec Hector Zazou. Tento polyglot zvuků, alchymista znaků, výjimečně intuitivní hudebník, multimediální umělec s instinkty i vášní na festivalu Alternativa 2007 představí svou elektroniku Hector Zazouspolu se smyčcovým kvartetem, klarinetem a zcela revolučními projekcemi, které jsou dílem francouzského výtvarníka Bernarda Caillauda.

Meti další zajímavé koncerty bude také patřit Večer vydavatelství Wallace Records, kde vystoupí např. Mattia Coletti, mladý multiinstrumentalista hrající avantgardní folk, v němž se najde místo pro elektroniku i vytváření osobitých harmonií. Zajímavý bude jistě i úvodní večer v klubu Delta, kde se představí legendární český novovlnný soubor Ještě jsme se nedohodli společně s Pavlem Fajtem a klasici české hudební avantgardy Mikolíš Chadima a Pavel Richter.

Díky festivalu Alternativa se v minulosti české publikum dočkalo mj. vystoupení saxofonisty Johna Zorna, zakladatele skupiny Pere Ubu Davida Thomase, britských Test Dept., slovinských Laibach, francouzských Art Zoyd, kultovní skupiny Magma v čele s bubeníkem Christianem Vanderem, legendy hnutí Rock In Oposition Univers Zero z Belgie a řady dalších.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz