Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Normální festival: opět postiženi filmem

12. 11. 2007 -, Econnect/Inventura

Inventura pořádá již druhý ročník nejen filmového festivalu věnovaného příběhům lidí, kterým jdou některé věci pomaleji, trochu obtížněji se orientují v okolním světě a ve škole asi zrovna nevynikali. Jejich životní příběhy jsou zábavné, plné zvratů, úsměvné, dojemné, ale především inspirativní.

Normální festival se koná ve dnech 12. – 16. listopadu v pražském kině Aero a v Experimentálním prostoru Roxy/NoD. „Pro diváky a divačky jsme vybrali ty nejkvalitnější zahraniční i domácí filmy pracující s tématem životů lidí s mentálním hendikepem. Vedle profesionálních filmů zařazujeme do programu také kvalitní amatérské filmy vytvořené přímo těmito lidmi. V premiéře uvedeme šest krátkých animovaných filmů z naší filmové dílny a dokument Vztahy, který zpochybňuje zažité stereotypy týkající se intimního života lidí s mentálním hendikepem,“ říká zakladatelka Inventury Lenka Vochocová. Tématu sexuality a vztahů lidí s mentálním hendikepem se letos věnuje celý festival.

Normální festival začne dne 12. listopadu představením slovenského Divadla z Pasáže v Experimentálním prostoru Roxy/NoD. Divadlo z Pasáže je jediným profesionálním divadlem na Slovensku, které pracuje s lidmi s mentálním hendikepem. Jejich herecké výkony jsou díky dlouholeté koncepční práci na tak vysoké úrovni, že diváci a divačky často během představení zapomenou na hendikepy herců a hereček, a když si je pak zpětně uvědomí, projdou specifickou katarzí. V Praze se představí s hrou Diagnóza: Túžba.

V úterý 13. listopadu se festival na čtyři dny přesune do kina Aero. Připraveny jsou projekce hraných, dokumentárních i animovaných filmů, které se dotýkají tématu mentálního hendikepu. „V české premiéře uvedeme například dokument Braidamadj’d...Take II kanadského režiséra Paula Nadlera, který bude na festivalu přítomen jako host,“ upozorňuje Lenka Vochocová. Před více než deseti lety byl Paul Nadler nadějným televizním režisérem, milovníkem mnoha adrenalinových sportů i svůdcem žen. Pak ho jednoho dne našli v kómatu na silnici v Egyptě. Neměl oblečení ani doklady a jeho mozek byl vážně poškozen následkem automobilové nehody. Dokument, který o sobě Paul Nadler natočil, vypráví o jeho cestě od „ležícího těla“ k opětovné samostatnosti a snaze navázat na život před nehodou. Film je originální nejen svým obsahem, ale i vizuálním zpracováním, a získal ocenění na několika zahraničních festivalech.

Festival doprovodí výstava Art Brut Josefa Fojta v Klubu V Jelení a výstava „Pocta jednomu kinaři“ v předsálí kina Aero. Připraveno je i několik workshopů pro různá publika. Normální festival finančně podporují International Visegrad Fund, Ministerstvo kultury České republiky, Městská část Praha 3, Magistrát hl. města Prahy a Nadace Život umělce.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Stránky sdružení Inventura

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz