Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hájíme zájmy terénních cyklistů

14. 11. 2007 -, NaKole.cz

Česká mountainbiková asociace (ČeMBA) je tady a nedá se přehlédnout. Vytáhla do boje za terénní stezky šetrné k přírodě a rozpoutala kampaň proti asfaltování koryt českých řek. Rozhovor s předsedou Tomášem Kvasničkou uveřejnil server NaKole.cz

S předsedou Tomášem Kvasničkou jsem se sešla na stánku ČeMBA na veletrhu Sport Life. Je jasné, že podpora členské základny a sympatizantů je velká. Během rozhovoru odbíhá Tomáš pozdravit členy, přátele a příznivce. U mého stolku se střídají noví a noví lidé, kteří vyplňují členskou přihlášku ČeMBA.

A tady už je přepis našeho zhruba hodinového povídání:

Jaké má ČeMBA poslání, co prosazuje?

ČeMBA prosazuje lepší podmínky pro terénní cyklistiku. Chceme zaktivovat bikery a upozornit na to, že podmínky pro rekreaci v přírodě nejsou optimální. Náš kompletní program můžeš najít na www.cemba.cz.

Ze začátku to vypadalo, že bojujete ZA něco. Přinesli jste do Čech metodiku budování singletreků, ukázali jste nový nevyužitý prostor pro rozvoj cyklistiky. V poslední době ale mám dojem, že jdete spíš PROTI něčemu.

Je pravda, že vystupujeme proti formě oficiální podpory cyklistiky. Jsme proti aplikování jednoho modelu infrastruktury, to jsou asfaltové cyklostezky, které mají rekreačně-dopravní účel. Takové stezky jsou v pořádku ve městech a v jejich blízkosti, ne v krajině. Navíc se ukázalo, že struktura investic do takových stezek neodpovídá rozložení uživatel a jejich preference.

Tím mi nahráváš na další otázku. Víte, jaké by mělo být rozložení investic? Máte k dispozici nějaký výzkum, který by prokázal, jakou část cyklistické veřejnosti zastupujete?

Žádné takové údaje v ruce nemám. Pídil jsem se po tom, ale nenašel jsem nikde dostatečně reprezentativní a masivní průzkum. Rozhodně je potřeba takový výzkum, který by pomohl předefinovat, do čeho peníze potečou. Zatím máme mandát jednat za členy ČeMBA, kterých je dnes kolem 600.

Kdo by podle tvého názoru měl takový výzkum připravit a zaplatit?

Aby výsledky pro mě byly důvěryhodné, nesmí to být výzkum udělaný „na zakázku“. Snad to nebude znít moc nafoukaně, ale asi by to měla být mezirezortní komise z různých ministerstev. Vstoupit by do toho mělo Ministerstvo pro místní rozvoj a také dále Ministerstvo zemědělství, do jehož kompetence spadá lesní hospodářství. A také by nemělo chybět Ministerstvo životního prostředí.

Objem peněz, který přitéká do cyklistické infrastruktury je pořád nedostatečný. V současnosti mnoho lidí bojuje za zvyšování rozpočtů pro cyklistiku, za podporu cyklodopravy. Nemůže se stát, že rozepře uvnitř cyklistické obce, hádky o strukturu investic, ohrozí cyklistiku jako celek?

Já bych byl zděšený, kdyby se to stalo. Myslím si,že současné investice od SFDI (pozn. red. Státní fond dopravní infrastruktury) by měly téct výhradně do podpory dopravní cyklistiky a mnohonásobně se navýšit.

V poslední době hodně vystupujete proti asfaltovým cyklostezkám podél řek. Velké diskuse se například vedou o stezce podél Tiché Orlice.

Je tu jeden velký paradox. Cyklistika je prohlašovaná za přírodě šetrnou, ekologickou formou dopravy a trávení volného času. Přitom nejsou nastavené standardy pro hodnocení jejího vlivu na životní prostředí. Chyba je také v tom, že se slučuje dopravní a rekreační účel. Řekněme, že souběžně s řekou vede silnice 2. třídy. Místo dopravního řešení podél této silnice se potom udělá asfaltová dálnice údolím řeky.

Prodáváte tu trička s textem „Make love, not asphalt“. Nedá se tahle mediální zkratka přeložit tak, že bojujete proti asfaltu jako takovému?

Člověk, který si takové tričko vezme, o sobě říká: „Já jsem biker, mám rád terén.“ Chceme tím říct - podpořte nás. Dělejme podporu cyklistiky z lásky k věci, ne proto, abychom prosazovali pouze jedno jediné správné řešení. Především nám jde o to, aby se už konečně přestaly asfaltovat české řeky. Ale asfalt v určitých podmínkách a pro určitou cílovou skupinou smysl má, není to špatné řešení.

Zkušenosti z Walesu, které tu prezentoval Dafydd Davis ukázaly, že po vybudování singletreků výrazně stoupl automobilový provoz v jejich okolí. Mluvil o nutnosti vybudovat v okolí parkoviště pro auta. Nemůže se něco podobného stát i u nás?

To je dané strukturou silnic ve Walesu. Singletreky se tu budovaly v zaostalých oblastech, kde přirozeně nebyla dobrá silniční síť. To u nás neplatí, v České republice máme přepravní síť dostatečnou.

Je pravda, že provoz ve směru k střediskům stezek stoupne. Jestli region chce podporovat cestovní ruch, lidi se tam musejí dostat. Ale my nebojujeme proti automobilům, my jsme tu od toho, abychom reprezentovali zájmy terénních cyklistů.

ČeMBA prosazuje singletrek i jako rekreační zázemí měst. Rádi bychom měli terénní stezky navázat na městské stezky. Proto začínáme spolupracovat s organizacemi, které se zabývají kolem jako způsobem dopravy ve městech, například Brno na kole.

Máte nějaké konkrétní projekty?

My vyjadřujeme poptávku po určitém řešení a zároveň přinášíme zkušenosti jak na to. Konkrétní řešení by měla dělat města a regiony, které chtějí vytvořit nový segment turismu. Je pravda, že jsme na začátku jednání s městy, které tento zájem mají, třeba Jílové u Prahy nebo Velké Karlovice na Vsetínsku.

Děkuju ti za rozhovor, snad se někdy brzy potkáme někde v terénu.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

15. 11. 2007
15. 11. 2007
Michal

Doporučujeme ...


ZPRAVODAJSTVÍ ze světa NNO
: zprávy - tiskové zprávy - názory a komentáře - témata+kauzy

Občanská společnost - návod k použití
Občanská společnost - návod k použití - www.obcan.ecn.cz
Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU

Press servis - snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií
Služba Press servis + manuál Jak spolupracovat s médii

ikona Kormidlo.cz
www.Kormidlo.cz

ikona Dobrovolnik.cz
www.Dobrovolnik.cz

Obec konzultantů pro neziskový sektor

PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz