Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Padesát českých rodin přivítalo cizince

19. 11. 2007 -, Radio Praha / Econnect

Čtyřicetiletá Čečenka Amina a její sedmiletý syn Mago byli dnes hosty rodiny Matějkových z Prahy. Až do nedělního společného oběda se nikdy neviděli. Hostitelka Erika je lékařka a má tříměsíční dceru. Také její návštěvnice je zdravotnice a má dva syny. Jejich životy i mateřské radosti či starosti jsou však odlišné. Setkání bylo součástí projektu Rodina od vedle, který pomáhá přistěhovalcům integrovat se do české společnosti.

Sdružení Slovo 21 zprostředkovává obdobné obědy již čtvrtým rokem. Tuto neděli uvítalo hosty padesát rodin z celé země.

Matějkovi projeli řadu zemí a byli vždy velmi rádi, když se jim tam podařilo navštívit nějakou rodinu a zjistit, jak lidé žijí. Rozhodli se zapojit se do projektu Rodina od vedle a sami ukázat někomu, jak žije česká rodina a nejen to. Mají v úmyslu setkávat se s Aminou častěji.

Rodiny byly do projektu Rodina od vedle vybírány podle kritérií, které měly zajistit co nejvíce společných bodů - věk, profese, zaměstnání, počet a věk dětí, místo bydliště a zájmy - tak, aby zúčastnění během oběda nalezli co nejvíce společných témat k rozhovoru a mohli navázat vztah, který by mohl úspěšně pokračovat i v budoucnu.

Setkání českých rodin a rodin cizinců předcházelo v červnu tohoto roku Multikulturní setkání v Praze, po něm následovaly a do konce trvání projektu, tedy června 2008, budou následovat další setkání na regionální úrovni. V rámci nich budou prezentovány zejména jak kultury cizinců žijících v České republice, tak také česká kultura a to prostřednictvím hudebních a jiných vystoupení. Smyslem těchto setkání je zejména zpřístupnění výměny zkušeností, nových poznatků a informací týkajících se společného života českých rodin a rodin cizinců v konkrétním kraji.

Vedle setkání rodin a multikulturních setkání patří mezi aktivity projektu Rodina od vedle také vydání bulletinu pro cizince a o cizincích. Tento bulletin, který bude vydán v červnu příštího roku, bude cizince informovat o normách a podmínkách týkajících se jejich právního, sociálního a kulturního postavení v České republice a o programech a projektech vládních institucí a nevládních organizací v oblasti integrace, českou veřejnost pak o životě cizinců v ČR a jejich aktivitách, což by mělo přispět ke zlepšení vzájemných vztahů.

Občanské sdružení Slovo 21, které společné obědy rodin koordinuje, bylo založeno v roce 1999 v Praze a v současné době realizuje projekty vzdělávací, kulturní, mediální i projekty týkající se zvyšování veřejné informovanosti, především romské projekty a projekty týkající se integrace cizinců žijících v České republice. Základními cíli sdružení jsou zejména boj proti rasismu a xenofobii, ochrana lidských práv, budování tolerance vůči minoritám, podpora vzdělávání a integrace menšin. Slovo 21 spolupracuje se státními i nevládními organizacemi a institucemi z České republiky a zahraničí.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Sdružení Slovo 21

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz