Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V pražském kole Slam poetry se rozhodne o posledním finalistovi do celostátního kola

20. 11. 2007 -, Econnect

Slam poetry představuje soutěž v autorském podání vlastního textu publiku. V Česku se tento netradiční podnik koná na celostátní úrovni již pátým rokem. Do celonárodního slamu je zapojeno deset měst, přičemž vítěz každého z nich postupuje do brněnského finále, v němž se bojuje o celých 30000Kč. Pražské kolo, které organizuje občanské sdružení Podivy ve spolupráci s občanským sdružením Fléda, se uskuteční 25. listopadu ve 20 hodin v NoD / Roxy.

První slam poetry uskutečnil v Chicagu bývalý stavební dělník Marc Smith v polovině 80. let minulého století. Od té doby prošel slam velkým boomem a rozšířil se prakticky po celém světě.

„Nechci, abyste mi tleskali za něco, co vás nezaujalo,“ pobízel před třemi lety Marc Smith více než třísethlavé publikum na mezinárodním festivalu Poezie bez hranic, jehož byl hostem. Naznačoval tak, že slam je tak trochu něco jako strkat hlavu do jámy lvové. Publikum by mělo interpretům fandit a pobízet je anebo také naopak! Neexistuje totiž žádná profesionální porota. Ta je při slamech naopak vybírána náhodně přímo z publika a boduje jednotlivé výkony soutěžících, které jsou limitovány jen několika pravidly. Musí interpretovat vlastní text, musí v každém kole dodržet časový rámec tří minut a nepoužít při tom žádnou rekvizitu.

V posledních letech u nás slaví největší úspěchy texty napůl připravené a napůl improvizované. Slamů se v Česku zúčastnila řada různorodých osobností od básníků Jaroslava Pížla nebo Víta Kremličku, přes performery Mariana Pallu, Tomáše Vtípila nebo Alexe Švamberka po MC Apoku (hip hopová formace Naše Věc).

Letos se v Česku uskutečnila řada slamů, které přímo nesouvisely s hlavní výroční soutěží, k jejímuž regionálnímu kolu se v Praze schyluje. Slamové akce proběhly například na velkých letních festivalech Colours of Ostrava nebo slovenské Pohodě, v Ústí nad Labem nebo Plzni mají místní exhibice i mezinárodní charakter. Všech těchto akcí se zúčastnil Bohdan Bláhovec, který se v roce 2005 stal nejlepším slamerem ČR. V září letošního roku se navíc stal tváří mezinárodního literárního festivalu v Berlíně, když se jeho portrét objevil na plakátech zvoucích na zdejší slamové klání, kterého se účastnili ti nejlepší z mnoha evropských zemí a jež přenášela televizní stanice Arte. Bláhovec byl navíc jediným „literárním“ zástupcem Česka na tomto festivalu, na kterém nás v minulých letech zastupovali osobnosti jako Jáchym Topol nebo Petr Král.

„U nás je mezi slamery velmi široké pole, kdokoliv má šanci se prosadit. Slamů se zúčastňují divadelníci, MC´s, improvizátoři i skuteční básníci a každý přináší něco jiného. Jeden zábavu, druhý jen sprostotu, třetí rýmy, čtvrtý poezii. V Berlíně byla například cítit daleko větší výrazová profesionalita. Všechna vystoupení, která jsem viděl, byly velmi precizní věci, přesně zrytmizované a napsané. Je tam cítit profesionální přístup a hodiny tréninku – např. Francouzi vystupovali s věcmi, které by se u nás blížily spíš jevištnímu výrazu, který má třeba Petr Váša nebo Vyskočilově škole. Využívali mimiky, těla, rytmiky textu, všechno mají přesně nakrokované... Němci jsou naopak zase více performativní, rádi ovládají celé podium,“ vzpomíná Bohdan Bláhovec, který má již letos díky vítězství v Plzni zajištěnu účast i na brněnském finále v klubu Fléda 1. prosince.

Není žádnou výjimkou, především v zemích západní Evropy a USA, když místní špičkoví slameři vyrážejí na turné podobně jako třeba rockové kapely. Slamu se tak věnuje řada interpretů profesionálně. Na portálu www.youtube.com je například možné shlédnout některá slamová vystoupení v prostorech nepodobných boxerským arénám...

V Praze se bude slamovat v NoD Roxy 25. 11. ve 20 hodin

Organizátoři pražského slamu, slibují několik velmi zajímavých osobností mezi interprety (například René Jahoda, jenž skončil dvakrát těsně druhý v celostátním finále nebo beatboxer Jaro Cossiga, známý z projektů divadla Archa, básník Jaromír Typlt, nebo básník vystupující především na literárních serverech pod jménem Básník Ticho) a také několik předskokanů (výše zmíněný Bláhovec a další). V tuto chvíli je přihlášeno již 13 interpretů. Další zájemci, kteří se ocitli tzv. „pod čarou“, budou mít však v příštím slamu přednost. Praha je přitom posledním z účastnických měst, kde ještě není o vítězi rozhodnuto. Večer bude osobitým stylem moderovat herec HaDivadla Jakub Žáček. Vítěz pražského kola vyhrává 1000 Kč na ruku a postupuje do brněnského finále, kde se utká s nejlepšími z celé ČR o 30 000 Kč.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

27. 11. 2007
elga
Související odkazy
Slam poetry

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz