Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kino Oko má novu hlavu. Dokumentární

22. 11. 2007 -, Econnect/JSAF

Od přelomu října a listopadu se prodlouženou hlavou Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava stává pražské kino Oko. Pro dramaturgii kina Oko bude stěžejní orientace na dokumentární filmy a na speciální projekce na zahraničních festivalech úspěšných či jinak výjimečných filmů, jež by ovšem jen těžko hledaly cestu do domácí distribuce. Provozovatelem kina Oko je občanské sdružení JSAF - Jihlavský spolek amatérských filmařů.

„Věříme, že kino Oko se může stát významným bodem, vytvářejícím rámec pro stylotvorné okraje filmové kultury. Vedle prostoru pro dokumentární, experimentální či studentský film by kino mělo být místem pokusů a překvapení – připravujeme příležitostné projekce filmů z digitální distribuce či zajímavých filmů ze zahraničních festivalů. Je pro nás rovněž důležité, aby bylo i prostorem ukotvujícím kinematografického povědomí, proto budeme uvádět retrospektivy významných tvůrců či žánrové přehlídky,“ uvádějí zástupci JSAF.

Již nyní ovšem kino Oko čile pracuje na vytváření organické kulturní křižovatky nejen Prahy 7. V jeho prostorách se spolu potkávají různé kinematografické žánry i proudy. Již od října začalo kino Oko svojí spolupráci s několika významnými českými festivaly – 29. října a 30. října proběhly ozvěny Mezinárodního festivalu studentských filmů Fresh Film Fest, v listopadu bylo Oko jedním z festivalových kin přehlídky gay a lesbických filmů Mezipatra.

Exkluzivní spolupráci navazuje kino Oko s distribuční společností Artcam, která do Česka přináší např. tvorbu Françoise Ozona, či vítězný rumunský snímek z posledního festivalu v Cannes. Kino Oko rovněž domluvilo možnosti spolupráce s kulturními instituty a velvyslanectvími různých zemí v Praze (Německo, Francie, Španělsko, Bulharsko a další) – a v následujících měsících začne tyto možnosti využívat k pořádání speciálních příležitostných projekcí.

Provozovatelem kina Oko je občanské sdružení JSAF - Jihlavský spolek amatérských filmařů. To má více než desetiletou zkušenost s provozováním kin – městské kino Dukla v Jihlavě, venkovská kina v Telči, Polné a jinde a letní kino v kraji Vysočina. Vybudovalo prestižní Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava, který je nejen mezinárodně uznávaným svátkem autorského dokumentu, ale také prostorem pro hudební, výtvarné či divadelní počiny. Další stěžejní aktivitou JSAF je i spolupořádání festivalu Academia film Olomouc.

K jeho produkčním aktivitám patří respektovaný filmový trh určený pro středoevropské a východoevropské dokumenty, který organizuje společně s pražským Institutem dokumentárního filmu. Provozuje webový portál pro alternativní distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Doc-Air (www.doc-air.com). A věnuje se publikační činnosti, vydává knihy (Jean-Luc Godard – texty a rozhovory v Edici 20/21, překlad knihy Guy Gauthiera Dokumentární film – jiná kinematografie společně s FAMU), odborné sborníky („Do“ – letos vyjde páté číslo) i měsíčník věnovaný dokumentárnímu filmu (Dok.revue – vychází jako příloha Literárních novin).

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

9. 9. 2008

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz