Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kytarista Tcheka objevuje blues na Kapverdách

26. 11. 2007 - PRAHA [Econnect/Respect Music]

Pusté a neúrodné Kapverdy jsou hudební velmocí. Ostré africké rytmy tu vyzrávaly půl tisíciletí, aby se proměnily v houpavé písně, které ve světě zpopularizovala zpěvačka Cesaria Evora. O více než generaci mladší kytarista Tcheka se orientuje se na syrové černošské styly, má blízko k africkým kořenům a bluesově intimnímu prožitku. Ostatně mají li kapverdští černoši a míšenci nějaký rys, který lze přirovnat k americkému blues, jmenuje se sodade, což znamená touhu a stesk, a je vzdáleným příbuzným portugalského fada. Tcheka vystoupí v paláci Akropolis ve čtvrtek 29. listopadu v rámci koncertního cyklu Respect Plus.

Jose da Silva, manažer Cesarie Evory a Tcheky, tvrdí: "Nikdo jiný nezní jako Tcheka. Je pro mě tajemstvím, odkud se vzala jeho hudba." Jeho kytara hraje v africkém perkusivním rytmu a díky svému hlasu, který dokáže vykreslit nejjemnější ozdoby, je Tcheka stejným překvapením, jakým byl kdysi Otis Redding na poli amerického soulu. Roku 2005 získal cenu francouzského rozhlasu Prix RFI Musique du Monde a jeho druhé album Nu Monda patří k objevům sezóny.

Kapverdské ostrovy leží sice o plných dvanáct rovnoběžek jižněji od Evropany vyhledávaných Kanárů, ale turistickou atrakcí nikdy nebyly. Vinu na tom má nejen vzdálenost - nacházejí se totiž na úrovni tropické Afriky - ale i fakt, že na těchto vulkanických, uprostřed oceánu rozesetých troskách pevniny převažuje chudoba nad luxusem a silné větry Atlantiku spolehlivě přebijí blahodárné účinky slunce. Kapverdy vděčí za svoji pověst něčemu zcela jinému - a to hudbě.

Ostrovy byly pusté až do éry zámořských výprav, kdy je osídlili Portugalci, pro které získaly funkci příhodně umístěné přestupní stanice na půl cesty mezi Lisabonem a Brazílií. Kapverdy se tehdy staly průsečíkem hudebních stylů z Afriky i Evropy. Ostré africké rytmy na ostrovech půl tisíciletí vyzrávaly, aby se proměnily v líbezné houpavé tance coladeira či písně morna, které ve světě zpopularizovala zpěvačka Cesaria Evora, dnes bezpochyby světově nejznámější Kapverďanka.

Kytarista, autor a zpěvák Tcheka je o více než generaci mladší a kapverdské hudbě dodává dosud netušené souvislosti. Narodil se roku 1975, kdy Kapverdy, do té doby portugalská kolonie, získaly nezávislost, od dětství vystupoval se svým otcem, který hrál na housle a ve své době patřil k prvořadým hudebníkům souostroví. Jeho hudební slovník vychází z rytmu batuque, byl v době otrokářství symbolem černošské revolty. Tchekovou druhou profesí se stala práce kameramana pro kapverdskou televizi. S jedním ze svých žurnalistických kolegů tehdy začal skládat písně, a když oba autoři hráli v baru v hlavním městě Kapverd, objevil je tam manažer Cesarie Evory, Jose da Silva.

"Vyrůstal jsem bez elektřiny, měli jsme jen přenosné radio a baterie byly drahocenné. A já jsem se pomocí radia učil hrát: naladil jsem hudbu a potichu jsem zkoušel vybrnkávat doprovod na kytaru. Musel jsem ale uzavřít smlouvu s maminkou: ta hlídala, jestli se otec neblíží, protože kdyby mě přistihl jak mu vybíjím baterky, byla by to tragédie," vzpomíná Tcheka.

Od Cesarie Evory a dalších kapverdských zpěvaček se Tcheka liší hlavně koncentrací na detail a ponorem. Zatímco Cesaria Evora pochází z ostrova Sao Vicente, Tcheka je ze Santiaga, což je ten "nejafričtější" ostrov Kapverd, a orientuje se na syrové černošské styly, které zatím ležely stranou. Díky svému vysoko položenému hlasu, který dokáže vykreslit nejjemnější ozdoby, je Tcheka stejným překvapením, jakým byl kdysi Otis Redding na poli amerického soulu. A nemají náhodou kapverdští černoši a míšenci nějaký rys, který lze přirovnat k americkému blues? Pokud ano, jmenuje se sodade, což znamená touhu a stesk, a je vzdáleným příbuzným portugalského fada.

Roku 2005 získal Tcheka cenu francouzského rozhlasu Prix RFI Musique du Monde. Jeho druhé album Nu Monda patří k objevům poslední sezóny, zásluhu na tom má i Tchekův zcela fascinující koncert na loňském veletrhu Womex v Seville.

Vystoupení Tcheky se uskuteční v rámci přehlídky etnické hudby a world music Respect Plus ve čtvrtek 29. listopadu od 19:30 v Paláci Akropolis. Tento festival založil před desíti lety Borek Holeček z agentury Rachot ve spolupráci s týdeníkem Respekt jako odpověď na vlnu rasově motivovaného násilí v České republice.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz